Χρονική παράταση σκοπεύει να ζητήσει από την Ε.Ε. η Γαλλία όσον αφορά στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% επί του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί.


Επιπλέον, ο γάλλος αξιωματούχος εξέφρασε την εκτίμηση ότι το ρυθμός ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας θα είναι υψηλότερος από 0,1% που εκτιμά η Κομισιόν στην έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.


«Υπάρχουν οι συνθήκες για να εξεταστεί μια αναβολή του ονομαστικού στόχου (του ελλείμματος) το 2013», δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ανακοίνωση των προβλέψεων της Κομισιόν. Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι η αναβολή αυτή θα εφαρμοστεί μόνον έπειτα από συνομιλίες και με τη σύμφωνη γνώμη των ευρωπαίων εταίρων της Γαλλίας.
 

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το γαλλικό δημοσιονομικό έλλειμμα θα ανέρχεται σε 3,7% του ΑΕΠ το 2013. Επίσης, προβλέπει ανάπτυξη 0,1% φέτος και 1,2% το 2014, έναντι ποσοστού 0,8% και 2% αντίστοιχα που εκτιμούσε μέχρι πρόσφατα η σοσιαλιστική γαλλική κυβέρνηση.
 

«Τις λαμβάνουμε υπόψη και θέλω να αντλήσουμε τα διδάγματα» από τις προβλέψεις αυτές, συνέχισε ο Μοσκοβισί, χαιρετίζοντας «το εξαιρετικά έξυπνο» και «εξισορροπημένο» μήνυμα που έδωσε, σύμφωνα με τον ίδιο, η Κομισιόν, η οποία δεν απέκλεισε μια αναβολή της διορίας για την επαναφορά του γαλλικού ελλείμματος στο 3%.
 

Η κυβέρνηση του σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ έχει θέσει στόχο μείωσης του ελλείμματος στο 3% φέτος, από 4,5% που ήταν το 2012, σε μία προσπάθεια εξοικονόμησης 30 δισ. ευρώ.
 

«Αυτό που ελπίζω στην πραγματικότητα είναι ότι (...) η ανάπτυξη θα είναι ανώτερη του 0,1%», σημείωσε, διαβεβαιώνοντας ταυτοχρόνως ότι οι προβλέψεις της κυβέρνησης, οι οποίες θα δημοσιοποιηθούν στα τέλη Μαρτίου, θα είναι «εξαιρετικά σοβαρές».


Ο υπουργός επανέλαβε εξάλλου ότι δεν θέλει «να προστεθεί η λιτότητα στην ύφεση» και σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να «ετοιμάσει έναν διορθωτικό προϋπολογισμό» για να προσπαθήσει να διατηρήσει με κάθε τίμημα τον στόχο μείωσης του ελλείμματος στο 3%.
 

Παράλληλα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε ότι η Γαλλία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την ανάταξη των δημοσιονομικών της, προκειμένου να επιτύχει την διαρθρωτική ισοσκέλιση του προϋπολογισμού της το 2017.
 

Στους τομείς στους οποίους μπορούν να γίνουν προσπάθειες εξοικονόμησης 60 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις δημόσιες δαπάνες σε περίοδο πέντε ετών περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, η οικογενειακή πολιτική, η επιδότηση των επιχειρήσεων, κλπ.