current views are: 1

23 Φεβρουαρίου 2013
Δημοσίευση16:18

Η Ευρώπη βυθίζεται στην ύφεση και ας μην το παραδέχονται…

Σοκ προκάλεσε στις διεθνείς αγορές η είδηση πως ο οίκος αξιολόγησης Moody΄s υποβάθμισε την βρετανική οικονομία κατά μία βαθμίδα.

Δημοσίευση 16:18’
αρθρο-newpost

Σοκ προκάλεσε στις διεθνείς αγορές η είδηση πως ο οίκος αξιολόγησης Moody΄s υποβάθμισε την βρετανική οικονομία κατά μία βαθμίδα.

Σοκ προκάλεσε στις διεθνείς αγορές η είδηση πως ο οίκος αξιολόγησης Moody΄s υποβάθμισε την βρετανική οικονομία κατά μία βαθμίδα.
Μετά από δεκαετίες και συγκεκριμένα από το 1978 η δυνατή οικονομία της ΕΕ των «27» χάνει την αξιολόγηση των ΑΑΑ κάνοντας στην ουσία ορατά τα αποτελέσματα της πολιτικής λιτότητας που ασκείται σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορεί οι ευρωπαίοι εταίροι μας αλλά και κορυφαίοι οικονομολόγοι να δηλώνουν πως η ΕΕ μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης, τα στοιχεία φανερώνουν ακριβώς το αντίθετο. Οι χώρες της ΕΕ βυθίζονται ολοένα και περισσότερο στην ύφεση ως επακόλουθο της πολιτικής αυστηρής λιτότητας που ασκείται. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η υποβάθμιση προ μηνών της γαλλικής οικονομίας από τον ίδιο οίκο. 

Η κρίση στην Ευρώπη βρίσκεται σε έξαρση και θα αργήσει να τελειώσει παρά τις διαβεβαιώσεις των ηγετών. Το ζήτημα είναι ποιες προσπάθειες θα γίνουν στο εξής για να αναστραφεί το κλίμα. Τα πράγματα περνάνε πλέον σε πολιτικό επίπεδο, με τις ηγεσίες των χωρών να αμφισβητούνται. 

Ήδη στη Βρετανία το έδαφος κάτω από τα πόδια της κυβέρνησης συνασπισμού, φαίνεται να δονείται, με την αμφισβήτηση του προγράμματος λιτότητας πλέον να να κυριαρχεί. Το οικονομικό επιτελείο της χώρας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την βιασύνη του οίκου να υποβαθμίσει την οικονομία, πριν καν ανακοινωθεί ο μεσοπρόθεσμος προϋπολογισμός από τον Όσμπορν στις 20 Μαρτίου. Είναι κοινό μυστικό από ότι φαίνεται όμως πως ο νέος προϋπολογισμός θα χαρακτηρίζεται από λιτότητα και περικοπές, αφού ο κ. Όσμπορν εξακολουθεί να θεωρεί τη λιτότητα μονόδρομο.

Κορυφαίοι οικονομολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι η λιτότητα καταστρέφει την ΕΕ, οι ηγεσίες όμως των χωρών κλείνουν τα αυτιά τους… Η συνέχιση της λιτότητας θεωρείται πια δεδομένο πως θα φέρει αναταράξεις σε πολιτικό επίπεδο και σε καμία περίπτωση δεν θα φέρει ανάπτυξη. Τα αποτελέσματα είναι εμφανή στις μεγάλες οικονομίες οι οποίες μία μία αρχίζουν να εμφανίζουν σημάδια κατάρρευσης. Τώρα πως στην Ελλάδα το οικονομικό επιτελείο εμφανίζεται αισιόδοξο για την επιστροφή, στην ανάπτυξη από το 2014, όπως ανέφερε και στην έκθεσή της η Κομισιόν, αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο…

Αγγελική Κιλιντζόγλου


σχετικα αρθρα