Συναγερμός έχει σημάνει εκ νέου σε ολόκληρη την Ευρώπη με αφορμή τα ίχνη από κρέας αλόγου που βρέθηκαν στα κεφτεδάκια που προσφέρει στα εστιατόρια της η γνωστή αλυσίδα επίπλων ΙΚΕΑ.

Η ελληνική ΙΚΕΑ, όπως γράφει στην σελίδα της στο FAcebook σταμάτησε «την πώληση των σχετικών προϊόντων για προληπτικούς λόγους». Παράλληλα επισήμανε ότι «σχετικά με την είδηση που δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο, ότι σε ελέγχους που διενεργήθηκαν στην Τσεχία εντοπίστηκε κρέας αλόγου σε κεφτεδάκια της ΙΚΕΑ, θα σας ενημερώσουμε υπεύθυνα σχετικά με το θέμα, μετά την ολοκλήρωση όλων των αναγκαίων ελέγχων».

Όλα ξεκίνησαν σήμερα το πρωί όταν οι υγειονομικές αρχές στην Τσεχία εντόπισαν κρέας αλόγου στα κεφτεδάκια που παρασκευάζει ο σουηδικός όμιλος. Το Κρατικό Κτηνιατρικό Ινστιτούτο ανέφερε μάλιστα τα ευρήματά του στο Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για την Ασφάλεια των Τροφίμων (RASFF) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της τσεχικής θυγατρικής της IKEA, τα ίδια κεφτεδάκια πωλούνται επίσης σε χώρες όπως η Βρετανία, η Πορτογαλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο κ.ά., αλλά πλέον πρόκειται να ανακληθούν παντού.

Λίγο αργότερα, και με δεδομένο ότι τα κεφτεδάκια παράγονται στη Σουηδία και στη συνέχεια διανέμονται στα καταστήματα της εταιρείας σε ολόκληρη την Ευρώπη, ανακοινώθηκε στη σελίδα της ΙΚΕΑ Σουηδίας στο Facebook πως  αποσύρει από τα ράφια της όλες τις συσκευασίες με τα κεφτεδάκια, ενώ θα σταματήσει να τα προσφέρει και στα εστιατόρια της.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία επίπλων σταμάτησε η διάθεση των προϊόντων λόγω της πιθανής ανησυχίας που έχει προκληθεί στους πελάτες της, ενώ όπως ισχυρίζεται στους δικούς της ελέγχους δεν έχουν εντοπιστεί ίχνη αλόγου στα κεφτεδάκια που είναι παρασκευασμένα από μοσχαρίσιο και χοιρινό κιμά.

«Παίρνουμε την υπόθεση αυτή πολύ σοβαρά και αποσύρουμε τα πακέτα του ενός κιλού με κατεψυγμένα κεφτεδάκια στη Σλοβακία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ουγγαρία, τη Γαλλία, την Βρετανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ιρλανδία», καθώς και στη Σουηδία, δήλωσε λίγο αργότερα στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος του ομίλου, η Ίλβα Μάγκνουσον.

Η IKEA ανακοίνωσε ότι οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν δεν οδήγησαν στην εύρεση ίχνους κρέατος αλόγου στη Φινλανδία και στη Νορβηγία, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης στις χώρες αυτές.