Επιστροφή χρημάτων θα πάρουν 60.000 άτομα για λάθη στους υπολογισμούς στο «χαράτσι», σύμφωνα με ρύθμιση που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες.


Οι καταναλωτές ρεύματος είχαν υποχρεωθεί να πληρώσουν συνολικά 12.000.000 ευρώ επιπλέον, ποσό που έπρεπε να επιστραφεί με μείωση του χαρατσιού του 2012, κάτι που όμως δεν έγινε ποτέ και οι δικαιούχοι επιστροφής περίμεναν μάταια.


Πλέον, φαίνεται πως τα λάθη στην τιμή ζώνης, στα τετραγωνικά, κλπ θα διορθωθούν άμεσα και οι φορολογούμενοι θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους.

 

Τα λαθή στο «χαράτσι»


Δεκάδες καταναλωτές ρεύματος της ΔΕΗ, που παρέλαβαν τον λογαριασμό της ΔΕΗ, διαπίστωσαν ότι στη χρέωση για την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος έχει συμπεριληφθεί και το «χαράτσι», το οποίο υπολογίστηκε λανθασμένα πάνω στην κοινόχρηστη επιφάνεια της πολυκατοικίας. Τα λάθη κορυφώθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο του 2012.


Αρκετοί διαχειριστές που έλαβαν λανθασμένους λογαριασμούς, κατευθύνθηκαν απευθείας στη ΔΕΗ για να διορθώσουν το λάθος.

 
Παλαιότερα, όταν σημειώθηκαν λάθη στον υπολογισμό του ειδικού τέλους ακινήτων, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ανάγκασαν τους πολίτες να πληρώσουν κανονικά τον φόρο, με την υπόσχεση ότι κάποτε θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους.


Σε κάποιους καταναλωτές μάλιστα ο λογαριασμός των κοινοχρήστων τους είχε φουσκώσει κατά 500 ευρώ εξαιτίας του λάθους.


Όσοι εντόπισαν τα λάθη χάθηκαν στο τούνελ της γραφειοκρατίας, ώσπου να παρέμβει το υπουργείο, για να αποδείξουν ότι ο φόρος επιβλήθηκε λανθασμένα.


Απαραίτητο ήταν να λάβουν βεβαίωση από τη ΔΕΗ ότι πράγματι οι χώροι που φορολογήθηκαν λανθασμένα είναι κοινόχρηστοι.


Τη βεβαίωση αυτή έπρεπε να προσκομίσουν στην εφορία και να υποβάλουν αίτηση για τη διαγραφή του χαρατσιού.