Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρου Πάσους Κοέλιου επιβεβαίωσε σήμερα ότι μπορεί να δοθεί περισσότερος χρόνος στη χώρα του προκειμένου να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της, ενώ από χθες η Τρόικα των διεθνών πιστωτών βρίσκεται στη Λισαβόνα για να εξετάσει την οικονομική κατάσταση και την τήρηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζεται σε αντάλλαγμα για το δάνειο ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ που χορηγήθηκε το 2011.


«Υπάρχει πιθανότητα να δοθεί ένας επιπλέον χρόνος για να εξομαλύνουμε το κρατικό έλλειμμα και είναι πολύ πιθανόν αυτό το θέμα να συζητηθεί εκ νέου» είπε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός.


Ο Πάσους Κοέλιου υπενθύμισε ότι η Τρόικα έχει ήδη αποδεχτεί την αναθεώρηση του στόχου για το δημοσιονομικό έλλειμμα που από 3% που προβλεπόταν στο πρώτο μνημόνιο θα μπορεί να φτάσει στο 4,5% του ΑΕΠ το 2013. Ωστόσο η λιτότητα επιδείνωσε την ύφεση και την ανεργία και η κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι θα είναι αδύνατον να επιτευχθεί φέτος αυτός ο στόχος, έστω και αν έχει ήδη αναθεωρηθεί.
 

Την Κυριακή, μία ημέρα πριν από την άφιξη της Τρόικας στη Λισαβόνα, ο υπουργός Οικονομικών Βίτορ Γκάσπαρ παραδέχτηκε ότι η οικονομία αναμένεται να υποχωρήσει κατά 2% φέτος -αντί για το προβλεπόμενο 1%- και εξέφρασε την ελπίδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρατείνει κατά ένα έτος το χρονικό περιθώριο που έχει δώσει στην Πορτογαλία για να εξισορροπήσει το υπερβολικό έλλειμμά της. Ο Πάσους Κοέλιου ωστόσο είχε υπογραμμίσει ότι η χώρα του δεν πρόκειται να ζητήσει «ούτε πρόσθετο χρόνο, ούτε περισσότερα χρήματα» και ότι θέλει να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα τον Ιούνιο του 2014.
 

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αντόνιου Ζοζέ Σεγκούρου τάχθηκε σήμερα υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε μια έκθεση αγροτικών προϊόντων. «Πρέπει να επαναδιαπραγματευτούμε τους όρους της οικονομικής ανάκαμψης. Αυτό σημαίνει να επαναδιαπραγματευτούμε τους στόχους μας, σημαίνει περισσότερο χρόνο για να αποπληρώσουμε το χρέος και παράταση για την πληρωμή των τόκων. Η χώρα δεν αντέχει περισσότερη λιτότητα. Έχουμε φτάσει στο όριο», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Πορτογαλίας.