Επίσκεψη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα πραγματοποιήσουν τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας σήμερα Τετάρτη, εκεί όπου θα έχουν συνεργασία με τα αντίστοιχα κλιμάκια του υπουργείου, τα οποία υπάγονται στον Γενικό Γραμματέα, την ώρα που φουντώνουν τα σενάρια για απολύσεις στο Δημόσιο.

Το πρόβλημα αυτό θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια αφού μέχρι το 2016 θα τηρείται η αναλογία που προβλέπει σε κάθε μία πρόσληψη πέντε αποχωρήσεις. Αν και η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μην πρχωρήσει σε απολύσεις, το ενδεχόμενο παραμένει ανοικτό, όπως άλλωστε, υποστήριξε και ο Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του τη Δευτέρα.

Το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργών Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη λίγες μόλις ημέρες πριν την άφιξη των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα.

Αμέσως μετά τη συνάντηση υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανέφερε «έχουμε εκπληρώσει τις δεσμεύσεις μας και είμαστε εντός χρονοδιαγραμμάτων», παραθέτοντας τα ακόλουθα στοιχεία: 

- Στις 13 Μαρτίου θα ολοκληρωθεί η μετακίνηση των 1.981 υπαλλήλων (διαθεσιμότητες του 2012). 

- 891 υπάλληλοι με πειθαρχικά παραπτώματα τίθενται αυτοδίκαια σε αργία

- Είναι έτοιμη η αξιολόγηση των δομών 12 υπουργείων και την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστούν στον πρωθυπουργό 

- Οι 25.000 υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα είναι μνημονιακή υποχρέωση. Πρέπει να βρούμε τις θέσεις μετακίνησης το 2014 (όταν ολοκληρωθεί το διάστημα της διαθεσιμότητας) με περιγραφή ανάλογη των προσόντων των υπαλλήλων και να αποδείξουμε ότι είναι απαραίτητοι.

Σύμφωνα με το protothema.gr τα τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα κινηθούν στην συζήτηση με την Τρόικα στα παρακάτω σημεία:   

- Θα παρουσιάσουν τα στοιχεία των αποχωρήσεων 
- Θα υπογραμμίσουν ότι ο στόχος των 150000 λιγότερων υπαλλήλων υπερκαλύπτεται 
- Θα επισημάνουν ότι από το 2013, λόγω των περικοπών στο εφάπαξ και του φόβου για νέες αλλαγές στους μισθούς, θα υπάρξουν επιπλέον αιτήσεις συνταξιοδότησης, πέραν των προβλεπομένων 
- Θα δεσμευτούν ότι οι προσλήψεις το 2013 δεν θα ξεπεράσουν τις 3700 
- Θα διαβεβαιώσουν ότι δεν θα υπάρξουν νέοι διαγωνισμοί αλλά ότι οι κενές θέσεις θα καλυφθούν από όσους ενταχθούν στο πρόγραμμα Κινητικότητας και τους επιτυχόντες των διαγωνισμών 2008 και 2009 
- Θα σημειώσουν τη μεγάλη γεωγραφική διασπορά των υπηρεσιών λόγω νησιών και ορεινών περιοχών, όπου θα πρέπει να διατηρηθούν δημόσιες υπηρεσίες, έστω και με τον μικρότερο δυνατό αριθμό υπαλλήλων   

Σημειώνεται πως την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί νέα συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβούλιο Μεταρρύθμισης στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.