«Να παταχθεί και όχι να διασωθεί» το επιχειρηματικό μοντέλο της Κύπρου τονίζει ο αρχηγός των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε άρθρο του το οποίο δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της Bild.

«Ρώσοι ολιγάρχες, σερβική μαφία και φοροφυγάδες: αυτό είναι το μέχρι στιγμής επιχειρηματικό μοντέλο της Κύπρου», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Γκάμπριελ και προσθέτει ότι σε αντίθεση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, η Κύπρος, με το επιχειρησιακό μοντέλο που εφαρμόζει, «δεν είναι συστημική, αλλά εναντίον της συστημικότητας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφέρει μάλιστα ότι αν ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου δηλώνει ότι δεν προτίθεται να κάνει οτιδήποτε στο θέμα της φοροδιαφυγής, δεν μπορεί να προσμένει τη βοήθεια της Ευρώπης.

«Μόνο επειδή είναι πολιτικός φίλος της Μέρκελ, αυτό δεν σημαίνει ότι ο Γερμανός φορολογούμενος πρέπει να πάει στο ταμείο», επισημαίνει χαρακτηριστικά, αντιδρώντας, όπως διευκρινίζει η εφημερίδα, σε δηλώσεις του Νίκου Αναστασιάδη ότι δεν γνωρίζει ολιγάρχες που ζουν κι εργάζονται στην Κύπρο, ότι οι κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος είναι υπερβολικές και άδικες, αλλά και ότι η νέα κυβέρνηση απορρίπτει την θέσπιση φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.