Για πρώιμα σημάδια ενίσχυσης της οικονομίας από τη χαλαρή νομισματική πολιτική έκανε λόγο ο πρόεδρος της Federal Reserve, Μπεν Μπερνάκι.

Ο Μπεν Μπερνάκι μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, σημείωσε πως οι προσπάθειες της Fed, βάσει των πρόσφατων στοιχείων δείχνουν να βοηθούν τη στεγαστική αγορά, τον κλάδο των αυτοκινήτων και των άλλων διαρκών αγαθών καθώς και τις επενδύσεις.
 

Ο πρόεδρος της Fed υπερασπίστηκε τις πολιτικές της κεντρικής τράπεζας κατά της κριτικής που του ασκήθηκε από τους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές, λέγοντας πως έχουν βοηθήσει γενικότερα τους πολίτες. «Σε πολλές διαστάσεις, έχουμε βοηθήσει την πραγματική οικονομία,» ανέφερε ο Μπερνάκι.


Απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι αγορές ομολόγων και τιτλοποιημένων ενυπόθηκων δανείων προκαλούν προβλήματα σε αυτές τις αγορές ο Μπερνάκι σημείωσε πως τα στελέχη της κεντρικής τράπεζας δεν έχουν παρατηρήσει σοβαρές αναταραχές.
 

Ο Bernanke συνέχισε λέγοντας πως ο καλύτερος τρόπος για να έχουν οι αποταμιευτές βιώσιμες υψηλές αποδόσεις είναι η επιστροφή της οικονομίας σε πλήρη λειτουργία.


«Δεν πρόκειται να λάβεις ισχυρές αποδόσεις εάν μία οικονομία είναι θεμελιακά αδύναμη,» τόνισε ο πρόεδρος της Fed. Αν και ακούγεται παράδοξο ο καλύτερος τρόπος να αυξήσεις τα επιτόκια είναι να μην τα ανεβάσεις πολύ γρήγορα.Πηγή: capital.gr/Dow Jones Newswires