Ληξιπρόθεσμα χρέη 2,26 δισ. ευρω έχει αποπληρώσει το Δημόσιο στο δίμηνο Δεκεμβρίου 2012 - Φεβρουαρίου 2013, ενώ ήδη βρίσκονται σε αξιολόγηση οφειλές υπουργείων και φορέων 1,41 δισ. ευρώ που θα αποπληρωθούν εντός του Μαρτίου.  Από τα χρέη ύψους 2,26 δισ. ευρώ, τα 745,80 εκατ. ευρώ αφορούν σε επιστροφές φόρου.

 

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Μάρτιο θα επιταχυνθεί η αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου, καθώς υπάρχουν θεσμικές πρωτοβουλίες που θα διευκολύνουν τα υπουργεία και τους φορείς να προχωρήσουν στις πληρωμές.


Για τις εκκρεμείς αιτήσεις για επιστροφές ΦΠΑ ύψους 1,7 δισ. ευρώ, ο υπουργός δήλωσε ότι εξετάζονται ώστε να αποασαφηνιστεί το τελικό ποσό που θα επιστραφεί.


Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι το Φεβρουάριο συνεχίστηκε, με επιταχυνόμενο ρυθμό, η διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα προς τους ιδιώτες. Αυτή η διαδικασία αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση δεδομένης της συμβολής της στην τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών αλλά και ευρύτερα στην οικονομία, τόνισε.


Από την έναρξη της διαδικασίας, στα τέλη Δεκεμβρίου, μέχρι σήμερα, τέλος Φεβρουαρίου, έχει ολοκληρωθεί από το υπουργείο Οικονομικών η χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους 2,3 δισ. ευρώ περίπου.

Μεταξύ των φορέων που επιχορηγήθηκαν είναι ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), το Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ), το Νοσηλευτικό Ίδρυμα ΜΤΣ-ΝΙΜΤΣ, το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), το Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Εταιρειών Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ), τα πανεπιστημιακά και στρατιωτικά νοσοκομεία και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. 

Το Φεβρουάριο, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αποδέσμευσε προς τα υπουργεία το ποσό του 1,3 δισ. ευρώ, ενώ τα αιτήματα που βρίσκονται μέχρι σήμερα σε διαδικασία αξιολόγησης ανέρχονται στο ύψος των 1,4 δισ. ευρώ, διαμορφώνοντας, έτσι, το σύνολο των αιτημάτων χρηματοδότησης στα 3,7 δισ. ευρώ.