Ανοικτό το ενδεχόμενο περιορισμού των μέτρων λιτότητας άφησε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤWilliam Murray, εάν και εφόσον υπάρξει ουσιαστική αύξηση των φορολογικών εσόδων.


«Τα μέτρα λιτότητας προς την Ελλάδα μπορούν να περιοριστούν, μόνο αν υπάρξει ουσιαστική αύξηση των φορολογικών εσόδων και σαφή βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού» είπε χαρακτηριστικά. 

Ταυτόχρονα αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα σύμφωνα με οποία το ΔΝΤ ζητάει από την Ελλάδα απολύσεις 25.000 υπαλλήλων από το δημόσιο.

Ωστόσο, η μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα, θα απασχολήσει το Eurogroup της 4ης Μαρτίου. Όπως δήλωσε  αξιωματούχος της Κομισιόν, αυτή τη φορά το κύριο σημείο των συζητήσεων για την Ελλάδα δεν θα είναι η δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως, για παράδειγμα, η μεταρρύθμιση του δημοσίου, η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και η μεταρρύθμιση του φορολογικού τομέα. 

Σημείωσε δε ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα ενημερωθούν από την τρόικα για την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος, η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα. Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης χαρακτήρισε «υπερτροφικό» τον ελληνικό δημόσιο τομέα και τόνισε ότι θεωρεί αδιανόητο να προταθούν άλλα μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

«Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν μόνο κατά των όσων ορίζει το Μνημόνιο, αλλά και μια εντελώς ανεύθυνη πράξη. Όποιος είναι στα λογικά του δεν μπορεί να λέει ότι θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα για να διατηρηθεί το μέγεθος του δημοσίου. Αυτό θα το θεωρούσα πέρα ως πέρα απαράδεκτο», είπε. 

Ο αξιωματούχος υπενθύμισε ότι το Μνημόνιο προβλέπει ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να καταρτίσουν οργανογράμματα ανά υπουργείο εντός του πρώτου τριμήνου του 2013, δηλαδή να τεθούν οι στόχοι για τις αποχωρήσεις από το δημόσιο τομέα.