Δεν μπορεί να εκπληρώσει το στόχο που έχει θέσει η Ε.Ε. για το δημόσιο έλλειμμα το 2013 η Ολλανδία, όπως παραδέχθηκε η κυβέρνησή της.

Αιτία οι αδυναμίες της οικονομίας της χώρας και των ενδοιασμών της να προχωρήσει σε νέες περικοπές.

Η Ολλανδία έχει τηρήσει σκληρή γραμμή σε ό,τι αφορά την ανάγκη να επιβάλλονται μέτρα λιτότητας ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους στον ευρωπαϊκό νότο. Αν και τα δημοσιονομικά προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη η κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε είναι ελάσσονα σε σύγκριση με εκείνα της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας ή της Πορτογαλίας, η αποτυχία της να τηρήσει το ποσοστό-στόχο θεωρείται βαρύ πλήγμα για τον υπουργό Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ηγείται παράλληλα του Συμβουλίου των Υπουργών της Ευρωζώνης, το Γιούρογκρουπ.

Η απόφαση αυτή ίσως αποτελέσει άλλο ένα επιχείρημα υπέρ της άποψης ότι οι μεγάλες περικοπές των δαπανών και οι αυξήσεις φόρων δεν μπορούν να επιλύσουν τα προβλήματα στην ΕΕ.

Σύμφωνα με προβλέψεις της υπηρεσίας CPB που δόθηκαν στην δημοσιότητα σήμερα το έλλειμμα της Ολλανδίας θα ανέλθει στο 3,3% του ΑΕΠ φέτος και στο 3,4% το 2014, ξεπερνώντας και τα δύο αυτά χρόνια το όριο του 3% που έχει θέσει η ΕΕ και εντείνοντας τον κίνδυνο να απολέσει την σημερινή της αξιολόγηση--η χώρα είναι μια από τις ελάχιστες στην ΕΕ που διατηρεί το τριπλό Α.

«Οι αριθμοί αυτοί καθιστούν σαφές ότι το να μην ξεπεράσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού το 3% το 2012 δεν είναι εφαρμόσιμο», ανέφερε ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε. «Η κυβέρνηση θα εξετάσει τι πρόσθετα μέτρα χρειάζονται για να επιτευχθεί ο στόχος του 3% το 2014», πρόσθεσε ο ίδιος.