Από όλες τις συναντήσεις που είχε προγραμματίσει ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς την τελευταία εβδομάδα η πιο σημαντική ήταν αυτή που δεν έγινε τελικά.
Ο πρωθυπουργός επρόκειτο να συναντηθεί με ομάδα επιχειρηματιών από πολλούς βιομηχανικούς κλάδους, και η λίστα αυτών που θα πέρναγαν το κατώφλι του Μαξίμου διαβαζόταν σαν το who is who της ελληνικής βιομηχανίας – και εννοείται, όχι εκείνης της «αρπαχτής». Στο επίκεντρο της συνάντησης βρισκόταν μόνο ένα θέμα, το κόστος ενέργειας.  

Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά τις αποφάσεις για αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του τέλους ΑΠΕ για να καλυφθούν τα ελλείμματα της ΔΕΗ το ενεργειακό κόστος για την ελληνική βιομηχανία έχει τριπλασιαστεί και έχει μετατραπεί στον σημαντικότερο παράγοντα επιβάρυνσης της ανταγωνιστικότητας. 

Ως παράγων κόστους, σύμφωνα με όσα λένε οι ίδιοι οι βιομήχανοι, η ενέργεια επιβαρύνει τα λειτουργικά τους έξοδα  όσο οι αμοιβές του προσωπικού και οι εισφορές μαζί. Ελληνικά βιομηχανικά «διαμάντια», όπως ο όμιλος Βιοχάλκο έχουν αρχίσει να αισθάνονται της επιπτώσεις στο πετσί τους. 

Την 1η Μαρτίου, η ΣΙΔΕΝΟΡ αποφάσισε να αναστείλει για τρεις εβδομάδες τη λειτουργία του εργοστασίου της θυγατρικής της Σοβέλ στο Βόλο, θέτοντας σε διαθεσιμότητα 320 εργαζομένους. 

Οι τρεις εβδομάδες μπορούν εύκολα να γίνουν τρεις μήνες και έξι, οι θέσεις εργασίας που απειλούνται στη βιομηχανία είναι δεκάδες χιλιάδες. Εξωστρεφείς, εξαγωγικές βιομηχανίες όπως είναι τα τσιμέντα και η μεταλλουργία είναι οι πρώτοι υποψήφιοι για κατάρρευση, αν τα πράγματα δεν αλλάξουν.   

Το άμεσο μέτρο που ζητούν οι βιομήχανοι είναι η μείωση της τιμής του βιομηχανικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Αυτό που πιέζουν είναι η μείωση του ΕΦΚ, ο οποίος αυξήθηκε αδιάκριτα και αυθαίρετα το τέλος του 2011 από τον Ευάγγελο Βενιζέλο για να κλείσουν οι τρύπες του προϋπολογισμού. Όμως οι εξαγωγικές ελληνικές βιομηχανίες είναι ενεργοβόρες και οι αυξήσεις των τελευταίων ετών έχουν ανεβάσει το κόστος ενέργειας για την ελληνική βιομηχανία στα ύψη, τα ελληνικά ενεργειακά τιμολόγια θεωρούνται από τα ακριβότερα στην Ευρώπη.   

Ο πρωθυπουργός προφανώς θέλει να περιμένει την συζήτηση με την τρόικα, με την οποία θα τεθεί το θέμα του ενεργειακού κόστους. Ωστόσο την Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας πήγε στο Συμβούλιο του ΣΕΒ, το οποίο του έθεσε πιεστικά το θέμα: «έχουμε προειδοποιήσει ότι η επιβάρυνση στο κόστος παραγωγής θα γονατίσει τις βιομηχανίες που απομένουν, εξανεμίζοντας τις ελπίδες για ανάκαμψη» του είπε ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος και προειδοποίησε, ότι «η ελληνική βιομηχανία δεν θα δεχτεί μισιακές λύσεις και εκπτώσεις σ’ ένα θέμα που αφορά την ίδια την επιβίωση της».   

Το κλίμα σε αυτή τη συνάντηση δεν ήταν το καλύτερο, ο Στουρνάρας έκανε ότι σφυρίζει αδιάφορα. Ούτως ή άλλως έχει αποκρούσει κάθε όχληση για την μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, υποδεικνύοντας ότι πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα. Στη συνάντηση με τους βιομηχάνους μάλιστα υποστήριξε ότι το ενεργειακό κόστος στην Ελλάδα είναι χαμηλότερο του μέσου ευρωπαϊκού, κάτι που εξόργισε τους βιομήχανους που του υπέδειξαν ότι δεν έχει σωστά στοιχεία.   

Το θέμα είναι ζωτικής σημασίας για την «ανάκαμψη» και την ανάπτυξη, καθώς η απώλειες ανταγωνιστικότητας από την ενέργεια εξισορροπούν ακόμα και τα οφέλη από τις μειώσεις των μισθών. Αν δεν υπάρξει σύντομα μια λύση, όχι μόνο θα καμφθούν οι εξαγωγές αλλά θα αρχίσουν τα λουκέτα και οι απολύσεις. 

Για τον κ. Σαμαρά το θέμα είναι πολύ σοβαρό, εξ ου και έχει αναλάβει ο ίδιος να συντονίσει την προσπάθεια για μείωση του ενεργειακού κόστους. Η διαπραγμάτευση με την τρόικα αναμένεται να είναι σκληρή και επίπονη. 
  
Θέμης Δαγκλής