Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν πρόκειται να βιαστούν να αποφασίσουν σχετικά με την υπό συζήτηση δανειακή σύμβαση με την Κύπρο κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες την Δευτέρα, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tagesspiegel που δημοσιεύεται στο αυριανό της φύλλο.


«Στο Eurogroup (τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών) θα αποφασίσουμε χωρίς βιασύνη. Το πρόβλημα της Κύπρου δεν είναι εύκολο να λυθεί», είπε ο Σόιμπλε.

«Οι κυπριακές τράπεζες είναι εντελώς υπέρογκες σε σχέση με το ακαθάριστο εθνικό προϊόν (της Κύπρου). Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Εκεί χρειάζεται να αρχίσει να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα», σημείωσε ο Σόιμπλε.

Υπολογίζεται ότι η κυπριακή κυβέρνηση πρόκειται να χρειαστεί 8-10 δισεκατομμύρια ευρώ για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της και περίπου 7 δισεκ. ευρώ για να αποπληρώσει δόσεις δανείων και να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού. Ένα τέτοιου ύψους δάνειο θα αύξανε το χρέος της νήσου περί το 145% του ΑΕΠ της, ένα επίπεδο που δεν θεωρείται βιώσιμο.

   Ο Τόμας Βίζερ, επικεφαλής του Eurogroup Working Group, που προετοιμάζει τις αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, είπε σήμερα ότι η σύναψη μιας δανειακής συμφωνίας για την Κύπρο θα είναι δύσκολη, αλλά η διαπραγμάτευση πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος αυτού του μήνα.