Την πεποίθηση ότι το διεθνές σχέδιο βοήθειας της Πορτογαλίας θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2014, όπως προβλέπεται, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Βίτορ Γκάσπαρ.

«Δεν ζητήσαμε ούτε περισσότερο χρόνο ούτε περισσότερα χρήματα» για να υλοποιηθεί το σχέδιο εξυγίανσης, το οποίο διαπραγματευτήκαμε το 2011 με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, είπε Γκάσπαρ κατά τη διάρκεια συζήτησης στο πορτογαλικό κοινοβούλιο.

«Η ημερομηνία αυτή του Ιουνίου του 2014 διατηρείται και πιστεύω ότι δεν υπάρχει ούτε ένας Πορτογάλος που να επιθυμεί την παράταση αυτού του προγράμματος προσαρμογής», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πορτογαλική κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα μπορέσει να χαλαρώσει την πορεία μείωσης του ελλείμματός της χωρίς να ζητήσει επιπλέον κεφάλαια από τους δανειστές της, αλλά χρηματοδοτούμενη από τις αγορές.

Ο στόχος να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα στο 4,5% του ΑΕΠ φέτος και στο 2,5% το 2014 δείχνει εφεξής ανέφικτος λόγω της ύφεσης, η οποία είναι πιο βαθιά από ό,τι προβλεπόταν, ανέφερε ο Γκάσπαρ, προσθέτοντας ότι η πορτογαλική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2% φέτος, δηλαδή με ρυθμό διπλάσιο από αυτόν που υπολογιζόταν προηγουμένως.