Ο κίνδυνος η ιταλική πολιτική κρίση να αναζωπυρώσει την κρίση χρέους της ευρωζώνης αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της προσεχούς τακτικής συνόδου του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την Πέμπτη, σύμφωνα με αναλυτές που πάντως δεν προβλέπουν να ληφθούν νέα μέτρα όπως η μείωση επιτοκίων ή η εξαγγελία μέτρων πολιτικής.

Η κρίση στην Ιταλία, όπου οι βουλευτικές εκλογές δεν επέτρεψαν να σχηματιστεί μια σαφής πλειοψηφία στη γερουσία, «αυξάνει τους κινδύνους το πρόγραμμα αγοράς δημόσιου χρέους της ΕΚΤ να απολέσει την καθησυχαστική επήρεια του στους επενδυτές», σχολίασε ο Γεργκ Κρέμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank. Παρ' όλ' αυτά, ο ίδιος πιστεύει ότι «πριν η ΕΚΤ φθάσει στο σημείο να παρέμβει αρχίζοντας να αγοράζει ιταλικά κρατικά ομόλογα, μπορεί να δοκιμάσει αρχικά να παρέμβει φραστικά».

Τα επιτόκια δανεισμού της Ιταλίας έχουν ξαναρχίσει να ανεβαίνουν μετά τις εκλογές και αυτό εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αποτελέσει μια σοβαρή δοκιμασία για την βούληση της ΕΚΤ να θέσει ξανά σε λειτουργία το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων ώστε να αποφευχθεί η επιδείνωση της κρίσης για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ.

Πάντως η παρέμβαση της ΕΚΤ προς το παρόν αποκλείεται, στο μέτρο που η Ρώμη δεν έχει ζητήσει επίσημα βοήθεια από τους εταίρους της με αντάλλαγμα την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως ορίζει το πλαίσιο που έχει περιγράφει το ευρωπαϊκό κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα.