Την ελπίδα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την δανειακή σύμβαση της Κύπρου εντός του μηνός, εξέφρασε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Θα πρόκειται για μία συμφωνία η οποία θα περιέχει μέτρα σταθεροποίησης, τόσο για την Κύπρο όσο και για την ευρωζώνη ως σύνολο», επισήμανε ο Ντάισελμπλουμ στις δηλώσεις του Βρυξέλλες.

«Πιθανότατα θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία τον Μάρτιο, αυτό προσπαθούμε να κάνουμε», είπε ο Ντάισελμπλουμ. Χαιρέτισε το ότι υπάρχει «μια νέα κυβέρνηση με την οποία μπορούμε να εργαστούμε για να βρούμε μια λύση».

Η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαρκεί από τον Ιούνιο της περασμένης χρονιάς και πρόσφατα περιπλέχθηκε λόγω των ανησυχιών που εκφράστηκαν, ειδικά από πολιτικούς στη Γερμανία, ότι η νήσος αποτελεί ένα χρηματοοικονομικό κέντρο ξεπλύματος χρήματος και φορολογικό παράδεισο. Οι προεδρικές εκλογές που έφεραν στην εξουσία τον συντηρητικό Νίκο Αναστασιάδη επίσης καθυστέρησαν την διαδικασία. Οι υπουργοί Οικονομικών θα συναντήσουν για πρώτη φορά επίσημα σήμερα τον Μιχάλη Σαρρή, τον νέο υπουργό Οικονομικών της Κύπρου. Ο απελθών Κύπριος υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα πως η νήσος διαθέτει κεφάλαια που διαρκούν ως τον Μάιο.