Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο επικεφαλής των Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφορικά με την πορεία του προγράμματος της Ελλάδας, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup. Δεν κατέληξαν σε συμφωνία για την Κύπρο οι υπουργοί Οικονομικών, τη στιγμή που στο τραπέζι έπεσαν και οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία.


Ο επικεφαλής των Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε δηλώσεις του εμφανίστηκε ικανοποιημένος για πορεία του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα και τόνισε ότι η χώρα έχει εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα για το Φεβρουάριο, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.


Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει ετοιμάσει μηνιαίους στόχους για κυβερνητικούς οργανισμούς.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Eurogroup:


Το Eurogroup σημειώνει με ικανοποίηση ότι έχουν εκπληρωθεί οι βασικές υποχρεώσεις του MoU του Φεβρουαρίου που συμφωνήθηκε μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας. Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε η επικαιροποίηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, με την εισαγωγή τριετών ανώτατων ορίων στις δαπάνες των υπουργείων και στον τομέα της υγείας. 


Επιπλέον το Eurogroup καλωσορίζει το ότι η Ελλάδα, πηγαίνοντας πέρα από τις βασικές απαιτήσεις του μνημονίου, εισήγαγε μηνιαίους στόχους για τις μεγαλύτερες κρατικές εταιρείες, με απώτερο στόχο την εφαρμογή τους σε όλες τις κρατικές εταιρείες. Το παραπάνω αυτό βήμα διασφαλίζει την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων και αποτελεί σημάδι ισχυρής "ιδιοκτησίας" του προγράμματος. 


Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup καλωσορίζει την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ από τον EFSF σύμφωνα με το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης που συγκροτήθηκε στη βάση αυτή. 


Το Eurogrpoup καλεί την ελληνική κυβέρνηση να διατηρήσει το μεταρρυθμιστικό momentum και ειδικότερα να εφαρμόσει πλήρως τις βασικές υποχρεώσεις για το Μάρτιο, ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.


Χωρίς συμφωνία για την Κύπρο
 

Σημειώνεται ότι αναφορικά με το ζήτημα της Κύπρου, οι υπουργοί Οικονομικών δεν έχουν συμφωνήσει ακόμα για τις λεπτομέρειες σχετικά με την δανειακή σύμβαση, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν δεσμευμένοι στην προσπάθεια ολοκλήρωσης μιας συμφωνίας ως τα τέλη του Μαρτίου.


Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, «η ανακοίνωση (του Eurogroup) θα αναφέρει ότι επίκειται η σύναψη συμφωνίας ως τα τέλη του Μαρτίου, εν τούτοις δεν υπήρξε πρόοδος σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του προγράμματος» διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και μεταρρύθμισης του τραπεζικού τομέα, μέτρα που θα απαιτηθούν σε αντάλλαγμα για τον δανεισμό, υποστήριξε ο ένας από τους εμπλεκόμενους στις διαπραγματεύσεις αξιωματούχους, μιλώντας στο πρακτορείο και ζητώντας να μην κατονομαστεί.
 

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και οι θεσμοί της ΕΕ δεν έχουν έως σήμερα καταλήξει σε συμφωνία για το εάν, πώς και σε ποιο ποσοστό θα κληθούν να συμμετέχουν οι καταθέτες των τραπεζών στην 'διάσωση' της κυπριακής οικονομίας, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.