Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε για τις συνέπειες της λιτότητας που τέθηκε αυτομάτως σε ισχύ την περασμένη εβδομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες, επ' ευκαιρία της ανακοίνωσης σήμερα του διορισμού τριών νέων υπουργών, από τους οποίους η μία είναι υπεύθυνη για τον προϋπολογισμό.


Οι περικοπές 85 δισ. δολαρίων στις δαπάνες του ομοσπονδιακού κράτους που τέθηκαν σε εφαρμογή την Παρασκευή, ως αποτέλεσμα της αδυναμίας των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το πώς θα μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα, «έχουν ήδη αρχίσει να μας κοστίζουν θέσεις εργασίας», τόνισε ο ηγέτης των Δημοκρατικών.
 

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε εξάλλου ότι επικύρωσε το διορισμό τριών κυβερνητικών αξιωματούχων: της Τζίνα Μακάρθι, ως επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA), του φυσικού Έρνεστ Μόνιζ ως υπουργού Ενέργειας και της Σίλβια Μάθιους Μπάρουελ η οποία θα αναλάβει τη διεύθυνση του γραφείου του προϋπολογισμού (OMB).
 

Οι τρεις αυτοί διορισμοί θα πρέπει να επικυρωθούν από τη Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν μια αναστέλλουσα μειοψηφία. Οι αντίπαλοι του προέδρου ελέγχουν επίσης τη Βουλή των Αντιπροσώπων, που κινεί τα νήματα του προϋπολογισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, και έχει δεσμευτεί εδώ και περισσότερα από δυο χρόνια σε έναν αγώνα σώμα με σώμα με την κυβέρνηση των Δημοκρατικών σχετικά με τη δομή του προϋπολογισμού.


Η θέση του διευθυντή του OMB, που ισοδυναμεί με υπουργό αρμόδιο για τον Προϋπολογισμό, αποκτά στρατηγική σημασία, καθώς οι περικοπές που τέθηκαν σε ισχύ από την Παρασκευή, πράγματι, θα οδηγήσουν σε μείωση κατά 8% του προϋπολογισμού του Πενταγώνου, και κατά 5% των άλλων υπουργείων.
 

Εκατοντάδες χιλιάδες υπάλληλοι ή συμβασιούχοι θα αρχίσουν να λαμβάνουν ειδοποιήσεις ότι τίθενται αναγκαστικά σε άδεια άνευ αποδοχών, και ο κ. Ομπάμα προειδοποίησε και πάλι ότι αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει σε επιβράδυνση της οικονομίας.


«Τελικά, πολλοί άνθρωποι θα υποφέρουν, γι' αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να μειώσουμε το έλλειμμά μας κατά τρόπο ισόρροπο, μια προσέγγιση που υποστηρίζεται από την πλειοψηφία των Αμερικανών», τόνισε σήμερα, αναφερόμενος στην αύξηση της φορολογίας για τους πλούσιους που επιθυμεί να τεθεί σε ισχύ.
 

Οι Ρεπουμπλικάνοι αρνούνται οποιεσδήποτε αυξήσεις φόρων και ευνοούν τις περικοπές για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών. Το χρέος των Ηνωμένων Πολιτειών υπερβαίνει 16 τρισεκατομμύρια δολάρια, και διευρύνεται κατά πάνω από 1.000 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε οικονομικό έτος από την έναρξη της θητείας του Ομπάμα.