Για άθλο του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλη Σαρρή στο χθεσινό Eurogroup, μίλησε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης, εκτιμώντας ότι οι στόχοι της κυπριακής κυβέρνησης επιτεύχθηκαν, κυρίως στο θέμα του ξεπλύματος χρήματος.

Ο κ. Σαρρής, σημείωσε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, «πέτυχε έναν άθλο, αφού κατάφερε να διασφαλίσει ότι, στην όλη διαδικασία, θα υπάρχει εμπλοκή της Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά τους όρους και τις προϋποθέσεις της συμμετοχής της, θα καθορίζει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου».

Το πιο σημαντικό, τόνισε, είναι το γεγονός ότι υπήρξαν τοποθετήσεις και ενισχυτικές δηλώσεις υπέρ της Λευκωσίας από υπουργούς Οικονομικών άλλων χωρών, όπως της Γαλλίας, της Ισπανίας, του Λουξεμβούργου και της Ιρλανδίας.

Σημαντικό επίσης, πρόσθεσε ο κ. Στυλιανίδης, είναι ότι τέθηκε σαφές χρονοδιάγραμμα και η κυπριακή οικονομία δεν θα είναι πλέον στην αβεβαιότητα.

«Δεν τίθεται θέμα κουρέματος καταθέσεων»

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, o υπουργός Οικονομικών της Κύπρου ενημέρωσε ότι η αξιολόγηση της κυπριακής νομοθεσίας περί  ξεπλύματος χρήματος θα αρχίσει στις 12 Μαρτίου, διευκρινίζοντας πως υπάρχει συμφωνία για τη διεξαγωγή της αξιολόγησης από ιδιωτική εταιρία με τη συμμετοχή της επιτροπής Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης και υπό την επίβλεψη της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Ο κ. Σαρρής εξέφρασε  την ελπίδα ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία επί της δανειακής σύμβασης. 

Την ίδια ώρα, απέρριψε κάθε συζήτηση για κούρεμα καταθέσεων. Το κούρεμα των καταθέσεων σε κυπριακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι μια ανορθόδοξη και καταστροφική μέθοδος, που θα οδηγούσε σε αυτοχειρία την Ευρωζώνη, προειδοποίησε.  

«Δεν τίθεται θέμα κουρέματος καταθέσεων. Τελεία και παύλα. Αυτή είναι η θέση μας», ξεκαθάρισε από την πλευρά του και ο κ. Στυλιανίδης. Όπως είπε, με βάση το χρονοδιάγραμμα για υπογραφή της δανειακής σύμβασης, παύουν να ισχύουν και οι ισχυρισμοί για τυχόν κούρεμα καταθέσεων. 

Ερωτηθείς για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων είπε ότι ήταν δεδομένο από την προσυμφωνία που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση ότι η τρόικα θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση όλων των ημικρατικών οργανισμών, αφού υπάρχει ακόμα θέμα βιωσιμότητας του χρέους. Σημείωσε, ωστόσο, ότι θα γίνουν πρώτα συζητήσεις με τους αρμόδιους φορείς και υπενθύμισε δήλωση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι τα εργασιακά δικαιώματα θα είναι απόλυτα κατοχυρωμένα. 

Στο μικροσκόπιο της τρόικας τίθενται επτά ημικρατικοί οργανισμοί, η Αρχή Τηλεπικοινωνιών, η Αρχή Ηλεκτρισμού, η Αρχή Λιμένων, η Αρχή Κρατικών Εκθέσεων, το ΡΙΚ, το Χρηματιστήριο και ο Οργανισμός Ανάπτυξης Γης.

Τετραμελές κλιμάκιο της τρόικας είχε συναντήσεις με γενικούς διευθυντές ημικρατικών οργανισμών και ενημερώθηκε αναλυτικά για την οικονομική κατάσταση των οργανισμών, καθώς και για τις προοπτικές και προβλέψεις για την επόμενη τριετία. Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και σήμερα.