Η ένταξη της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), που είναι προγραμματισμένη την 1η Ιουλίου 2013, θα έχει περιορισμένα οφέλη, εάν η χώρα δεν βελτιώσει την αγορά εργασίας και δεν άρει τα εμπόδια στις επενδύσεις, τονίζει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch.


Σε δήλωση εκπροσώπου της Fitch, του Μισέλ Ναπολιτάνο για το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg που αναδημοσιεύει το πρακτορείο Hina επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι είναι αναγκαίο ένα αξιόπιστο, μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

   

Τον περασμένο Νοέμβριο η Fitch αναθεώρησε την προοπτική της Κροατίας από «αρνητική» σε «σταθερή», διατηρώντας ωστόσο, την πιστοληπτική της ικανότητα στη βαθμίδα «ΒΒΒ».

Προηγήθηκε η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους οίκους Standard & Poor's και Moody's Investors, που ανακοίνωσαν ότι προχώρησαν σε αυτή την κίνηση, με αφορμή τη στασιμότητα στην «ανάρρωση» της οικονομίας, την έλλειψη δημοσιονομικής πειθαρχίας και την ευάλωτη - σε εξωτερικούς παράγοντες κινδύνου - οικονομία.