Τρεις υποψηφιότητες για τη θέση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας (Banka Slovenije) κατατέθηκαν στο γραφείο του προέδρου της Σλοβενίας Μπόρουτ Πάχορ. Η εξαετής θητεία του τωρινού διοικητή του Μάρκο Κράνιετς ολοκληρώνεται στις 16 Ιουλίου 2013.

 

Ο κ. Πάχορ θα κληθεί να επιλέξει το νέο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, έχοντας "μπροστά" του τις υποψηφιότητες του αναπληρωτή διοικητή της τράπεζας Γιάνεζ Φάμπιαν, του καθηγητή Νομικής Φράνιο Στίμπλαρ και του επιθεωρητή της Banka Slovenije Μπόστγιαν Γιάζμπετς.

 
Ο κ. Γιάζμπετς είναι σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην κεντρική τράπεζα του Κοσόβου.


Ο κ. Στίμπλαρ θεωρείται γνώστης του τραπεζικού συστήματος, έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση των σλοβενικών τραπεζών και είναι υπέρμαχος της ιδέας ύπαρξης τουλάχιστον ενός ισχυρού, εγχώριου χρηματοπιστωτικού ομίλου που θα μπορούσε να αποτελέσει τη "ραχοκοκαλιά" της σλοβενικής οικονομίας.


Ο κ. Πάχορ έχει στη διάθεσή του 30 ημέρες για να προτείνει υποψήφιο που θα διαδεχθεί τον κ. Κράνιετς. Στη συνέχεια, οι βουλευτές θα προχωρήσουν σε μυστική ψηφοφορία επί της πρότασης, σε διάστημα 30 ημερών. Ο υποψήφιος χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφική στήριξη για να διαδεχθεί τον κ. Κράνιετς.


Από το γραφείο του κ. Πάχορ ανακοινώθηκε ότι η επίσημη πρόταση για τον υποψήφιο διοικητή θα γίνει στις 3 Απριλίου 2013.