«Το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων είναι σήμερα ο μόνος τρόπος προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, απαραίτητων για την εκκίνηση της οικονομίας» τονίζει σε συέντευξή του στη γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos o διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Ιωάννης Εμίρης.

«Οι διεθνείς επενδυτές θα αναζωογονήσουν την ελληνική οικονομία» είναι ο τίτλος της συνέντευξης στην οποία  ο κ. Εμίρης δίνει μια λεπτομερή εικόνα της πορείας των ιδιωτικοποιήσεων, εξηγεί την προσέγγιση που ακολουθεί το Ταμείο και θίγει παράλληλα το χλιαρό ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει, για την ώρα, οι γαλλικές εταιρείες.

Εξηγώντας αρχικά τους λόγους για τους οποίους καθυστέρησε η έναρξη του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, αναφέρθηκε στην προπαρασκευαστική εργασία που ήταν απαραίτητη, όπως η αλλαγή ή κατάργηση 90 περίπου νομοθετικών πράξεων, ή ακόμα η καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Πρόκειται για αλλαγές που ωφελούν το κράτος, ανεξάρτητα από το πρόγραμμα και επιτρέπουν πλέον την έναρξή του, υπογράμμισε.

Σχετικά με τα επόμενα μεγάλα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ, ο κ. Εμίρης ανέφερε ότι τον Απρίλιο αναμένονται οι τελικές προσφορές για τον ΟΠΑΠ, τη ΔΕΠΑ και την περιοχή Αφάντου στη Ρόδο, ενώ έχει ξεκινήσει και η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την ΕΥΑΘ και τον ΟΔΙΕ.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2013, θα ξεκινήσει η ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων, της ΕΥΔΑΠ και της ΔΕΗ, γεγονός, που σύμφωνα με τη γνώμη του συμβούλου, θα καταστήσει τον τομέα της ενέργειας ανταγωνιστικό και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας.

Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, παραμένει για τον κ. Εμίρη το σημαντικότερο αλλά και το δυσκολότερο από τα έργα.

Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ιδιωτικοποίηση 48 μαρίνων, περιφερειακών αεροδρομίων και οδών που θα ενισχύσουν την τουριστική υποδομή της χώρας, αλλά και στην αξιοποίηση ακινήτων στο εξωτερικό.

Ξεκίνησε παράλληλα διαγωνισμός για εκδήλωση ενδιαφέροντος για ακίνητα του δημοσίου στο εξωτερικό.

Η αξιοποίηση του Ελληνικού είναι σημαντική για το ΤΑΙΠΕΔ και ο κ. Εμίρης δήλωσε ότι έως το τέλος του έτους θα έχει ληφθεί η τελική απόφαση. Για το λόγο αυτό έχει ζητηθεί από τις εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συνεργαστούν με μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία διαμόρφωσης αστικών χώρων, ώστε να επιτευχθεί υψηλή ποιότητα για τις εγκαταστάσεις.

Πρόκειται για προγράμματα που θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν τις γαλλικές εταιρείες, είπε ο κ. Εμίρης και πρόσθεσε :

«Η απουσία των γαλλικών εταιρειών είναι πραγματικά περίεργη, εάν λάβουμε υπ'όψιν μας την τεχνογνωσία που διαθέτουν σε πολλούς τομείς. Η ΕΥΑΘ ή ο ΟΔΙΕ αλλά ακόμα και το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, τα περιφερειακά αεροδρόμια, η Εγνατία Οδός, οι μαρίνες και ο τομέας της ενέργειας θα μπορούσαν να είναι ενδιαφέροντες περιπτώσεις για τους Γάλλους. Το ταξίδι του προέδρου Ολάντ λειτούργησε θετικά και ελπίζουμε ότι θα δούμε άμεσα πρακτικά αποτελέσματα».

Σε ερώτηση εάν η δημόσια περιουσία απειλείται με ξεπούλημα λόγω της ταχύτητας των ιδιωτικοποιήσεων, ο κ. Εμίρης υπογράμμισε ότι το ΤΑΙΠΕΔ είναι πολύ προσεχτικό στη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων και ότι εάν οι προσφορές δεν είναι ικανοποιητικές γίνεται εκ νέου προκήρυξη. «Προχωράμε σταδιακά, αλλά χωρίς να χάνουμε χρόνο», είπε.

Δήλωσε τέλος ότι «προσελκύοντας ξένες επενδύσεις κερδίζει η Ελλάδα σε τεχνογνωσία και δημιουργούμε προϋποθέσεις ανάπτυξης και απασχόλησης (…). Το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων είναι σήμερα ο μόνος τρόπος προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, απαραίτητων για την εκκίνηση της οικονομίας, για να αποφύγουμε επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα και να πετύχουμε ωφέλιμες επενδύσεις για τη χώρα και τον πολίτη».