Την παραμονή τους στην Αθήνα φαίνεται πως παρατείνουν τελικά τα μέλη της τρόικας, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών «έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας» για τις διαπραγματεύσεις. Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση καθώς οι εκπρόσωποι τωνδανειστών εμφανίζονται ανυποχώρητοι σχετικά με την υλοποίηση των δεσμεύσεων για μείωση προσωπικού στο Δημόσιο και την άμεση απόλυση των επίορκων υπαλλήλων.

Χαρακτηριστική είναι η φράση αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών που περιγράφοντας το βαθμό προόδου ύστερα και από τις σημερινές επαφές των εκπροσώπων των πιστωτών με την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ, ανέφερε: «Δεν τελειώνουμε την Κυριακή».

Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον υπουργό Οικονομικών στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο κ. Στουρνάρας ενημερώνει τον πρωθυπουργό για τα αποτέλεσμα της συνάντησής του με τους τροϊκανούς.

Αν και αρχικά πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως η συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα έγινε «σε πολύ καλό κλίμα», «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις παραμένει το μείζον ζήτημα των απολύσεων στο Δημόσιο καθώς το κλιμάκιο της τρόικας επιμένει στην άμεση αποχώρηση 7.000 επίορκων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr, η δόση του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, «περνά» από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς η διαθεσιμότητα και η κινητικότητα στο Δημόσιο αποτελούν βασικό προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των χρημάτων. 

Έως τώρα, οι προσπάθειες για την απομάκρυνση των επίορκων αποδείχθηκαν ιδιαίτερα χρονοβόρες, με αποτέλεσμα να έχουν τεθεί σε αργία μόλις 884 υπάλληλοι και άλλοι 1.890 σε διαθεσιμότητα, όταν για το σύνολο του 2013 θα πρέπει να τεθούν σε κατάσταση διαθεσιμότητας περίπου 25.000 υπάλληλοι.

Τα μέλη της τρόικας θα έχουν νέα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών την Κυριακή ενώ κρίσιμο είναι το αυριανό τετ α τετ με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.