Πρόστιμο 561 εκατ. ευρώ επέβαλε στη Microsoft Corp. η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώνοντας σήμερα ότι η εταιρεία δεν συμμορφώθηκε "με τις δεσμεύσεις να προσφέρει στους χρήστες μια οθόνη επιλογής browser δίνοντας τους τη δυνατότητα να επιλέγουν εύκολα τον προτιμητέο browser".

"Το 2009 ολοκληρώσαμε την έρευνα μας για πιθανή κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από τη Microsoft λόγω της σύνδεσης του Internet Explorer στα Windows αποδεχόμενοι τις δεσμεύσεις που πρόσφερε η εταιρεία", δήλωσε ο αρμόδιος για τον ανταγωνισμό Επίτροπος Joaquín Almunia.


"Οι νομικά δεσμευτικές υποχρεώσεις στο πλαίσιο αντιμονοπωλιακών αποφάσεων παίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην πολιτική μας καθώς επιτρέπουν γρήγορες λύσεις σε προβλήματα ανταγωνισμού. Φυσικά, οι αποφάσεις αυτές απαιτούν αυστηρή συμμόρφωση.  Η μη συμμόρφωση αποτελεί σοβαρή παράβαση η οποία θα πρέπει να τιμωρείται αναλόγως", πρόσθεσε. 


Υπενθυμίζεται ότι το Δεκέμβριο του 2009 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε απόφαση που καθιστούσε νομικά υποχρεωτικές τις δεσμεύσεις της Microsoft για την αντιμετώπιση των ανησυχιών για τον ανταγωνισμό από τη σύνδεση του Internet Explorer με το λειτουργικό σύστημα των Windows.

Πηγή: capital.gr