Διαδοχικές συναντήσεις θα έχουν από την Πέμπτη ανώτερα στελέχη των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, προκειμένου να βρεθεί κοινά αποδεκτός τρόπος για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία.


Το θέμα εξετάσθηκε κατά τη σημερινή, τρίωρη, συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών, κατά την οποία η ελληνική πλευρά παρουσίασε πρόταση που είχε επεξεργασθεί από κοινού με την ομάδα δράσης (Task Force). 


Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για τον αριθμό των δόσεων, επικαλούμενη τα «διεθνώς ισχύοντα», ενώ σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας η ελληνική πλευρά ζητά μεγαλύτερη ευελιξία επικαλούμενη τα ποσοστά της ύφεσης και την «ακραία κατάσταση», στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία. 


Στελέχη του υπουργείου τονίζουν ότι η όποια λύση επιλεγεί τελικά, θα αποτελεί την ύστατη ευκαιρία για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, και επισημαίνουν την αναγκαιότητα της θεσμοθέτησης ενιαίων κανόνων για την είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών και των φόρων. Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, από 1/7/2013, θα εφαρμοσθεί ενιαίο σύστημα ληξιπρόθεσμων οφειλών όλων των Ταμείων από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ, ενώ από 2017 οι οφειλέςθα εισπράττονται μέσω του υπουργείου Οικονομικών. 


Στη συνάντηση είχε προσκληθεί και παραβρέθηκε ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλοςπου παρουσίασε τις βασικές πτυχές της πρότασης για την είσπραξη των οφειλών. Σύμφωνα με τον κ. Σπυρόπουλο, υπάρχουν αυτή τη στιγμή 150.000 επιχειρήσεις που δηλώνουν ότι δεν έχουν εργαζόμενους, οι οποίες αν παρουσιάσουν έστω και έναν, προκειμένου να ενταχθούν σε ευνοϊκή ρύθμιση, το ασφαλιστικό σύστημα θα κερδίσει 80 χιλιάδες επιπλέον ασφαλισμένους. 


To κόστος εργασίας 


Kατά τη συνάντηση συζητήθηκε επίσης το θέμα της περαιτέρω μείωσης του μοναδιαίου κόστους εργασίας, μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% ποσοστιαίες μονάδες κάτι που αποτελεί μνημονιακή δέσμευση. Το υπουργείο Εργασίας δεσμεύεται να καταθέσει έως το τέλος του Νοεμβρίου συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενώ σχεδιάζει να αναπληρώσει τις απώλειες με τη διεύρυνση της εισφοροδοτικής βάσης. Αυτή θα επιτευχθεί με την αύξηση του ασφαλίστρου για ορισμένες κατηγορίες απασχολουμένων, όπως οι οικιακοί βοηθοί, και την καθιέρωση ενσήμου για τους εργάτες γης και τους διανομείς εντύπων.


Η απασχόληση


Η ελληνική πλευρά παρουσίασε επίσης στην τρόικα, το σχεδιασμό για την ενίσχυση της απασχόλησης. Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Εργασίας έχει αναθέσει στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος την εκπόνηση ολοκληρωμένης πρότασης η οποία θα περιλαμβάνει στοχευμένες δράσεις και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Μαρτίου. Ζήτησε επίσης από την τρόικα την υποστήριξή της για την εξαίρεση της Ελλάδας από τον ευρωπαϊκό κανόνα του de minimis και συγκεκριμένα την αύξηση του ορίου των 200 χιλιάδων ευρώ, για το συνολικό ύψος της ενίσχυσης που δικαιούται να λάβει ο ίδιος φορέας και με στόχο την καλύτερη απορρόφηση των κονδυλίων για την απορρόφηση ανέργων. 


Οι 400.000 θέσεις εργασίας Μέσα στο Μάρτιο επίσης θα παρουσιασθεί το πρόγραμμα για την δημιουργία 400.000 νέων θέσεων απασχόλησης ενώ είναι ήδη έτοιμη «ηλεκτρονική πλατφόρμα για την απασχόληση». Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας πρόκειται για πρωτοποριακή εφαρμογή σε ευρωπαϊκό επίπεδο και πολύτιμο εργαλείο για τη χάραξη πολιτικής, αφού μπορεί να παρέχει σε ημερήσια βάση στοιχεία για τις ροές της απασχόλησης (προσλήψεις απολύσεις) ανά περιφέρεια κλάδο εργασίας και ειδικότητα. Τα ίδια στελέχη εκτιμούν, ότι μετά το φθινόπωρο που οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να καταθέσουν τις μεταβολές προσωπικού η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα παρέχει, για την ανεργία, ακριβέστερη εικόνα από εκείνη της ΕΛΣΤΑΤ. 


Οι συντάξεις Στο θέμα των συντάξεων παρουσιάστηκαν στην τρόικα στοιχεία από τα οποία συμπεραίνεται ότι, μετά τη φυσική καταγραφή των συνταξιούχων και την απογραφή των συντάξεων λόγω θανάτου,εντοπίστηκαν 60.000 παράνομες χορηγήσεις από την διακοπή των οποίων αναμένεται να εξοικονομηθούν 470 εκατ. ευρώ κατ' έτος. Τα 400 εκατ. ευρώ από τις συντάξεις και τα 80 εκατ. ευρώ από φόρους. Διαπιστώθηκε επίσης απόκλιση στην καταγραφή των Αριθμών Φορολογικού Μητρώου των συνταξιούχων κατά 7% και των Αριθμών Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης κατά 4%, απόκλιση που θα έχει μηδενιστεί έως το τέλος Απριλίου. 


Το υπουργείο Εργασίας παρουσίασε το συνολικό σχέδιο με το οποίο εκτιμά ότι θα εκλείψει στο μέλλον κάθε μορφή παραβατικότητας στη χορήγηση συντάξεων και επιδομάτων. Πρόκειται για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και την προεκτύπωση των ποσών των συντάξεων στα έντυπα των φορολογικών δηλώσεων σε συνδυασμό και την εφαρμογή του συστήματος Αριάδνη που θα καταγράφει κάθε οικογενειακή μεταβολή. Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης το θέμα της ολοκλήρωσης του μηχανισμού με τον οποίο θα διαμορφώνεται στο μέλλον ο κατώτατος μισθός και ο οποίος θα πρέπει, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του μνημονίου να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31 Μαρτίου.