Παρά τις διαψεύσεις ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τηντρόικα, φαίνεται ότι υπάρχει εμπλοκή.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών παρέμειναν αμετακίνητοι στη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια καθώς και με τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα, είναι προβλήματα που απειλούν τη συνοχή της κυβέρνησης τα οποία ίσως απαιτήσουν και έκτακτη σύσκεψη αρχηγών για να βρεθεί λύση.

Δεν είναι καθόλου τυχαία η αναβολή της συνάντησης του πρωθυπουργού με τους τροικανούς-αν και δεν είχε ανακοινωθεί επίσημα- η οποία ήταν να πραγματοποιηθεί σήμερα.

Έτσι οι συναντήσεις και οι διαπραγματεύσεις αποκτούν διαστάσεις θρίλερ, όπως άλλωστε όλες οι προηγούμενες, αυτό που ξενίζει είναι ότι από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών διέρρεαν ότι αυτή τη φορά θα ήταν διαφορετικά και χαρακτηριστικά τόνιζαν ότι είχε ανακοινωθεί και η ημερομηνία αναχώρησης.

Η πρώτη ψυχρολουσία ήρθε από την αδιαλλαξία της τρόικας που οδήγησε στην παραμονή της, μέχρι να βρεθεί λύση. Στην περίπτωση που δεν αλλάξουν άποψη για τις απολύσεις τότε θωρείται σίγουρο ότι η «καυτή πατάτα» θα βρεθεί στα χέρια των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.  

Ο Γιάννης Στουρνάρας επί δυόμισι ώρες παρουσίασε στον Αντώνη Σαμαρά τις απαιτήσεις και τα τελεσίγραφα, ο οποίος πήγε στο Μαξίμου αμέσως μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών. Ο υπουργός, πάντως, στις δηλώσεις του υποστήριξε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και καμιά εμπλοκή αν και παραδέχθηκε ότι βασικά θέματα είναι ανοιχτά.  

Πάντως για το ζήτημα της διαθεσιμότητας η τρόικα έχει ζητήσει συγκεκριμένα στοιχεία με αριθμούς και χρονοδιαγράμματα αλλά και τα κριτήρια για τις αποχωρήσεις, πάντως αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατόν να παρασχεθούν αυτά, αν πρώτα δεν ολοκληρωθεί η συρρίκνωση των δομών των υπουργείων, ώστε να καταρτιστούν τα νέα οργανογράμματα και από εκεί να προκύψει το πλεονάζον προσωπικό και πόσοι υπάλληλοι θα πρέπει να μετακινηθούν μέσω του προγράμματος κινητικότητας ή να τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Μάλιστα όπως ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης «δεν έχει υπάρξει η πίεση που με γλαφυρότητα περιγράφεται, πολλώ δε μάλλον η αξίωση για αριθμούς που δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα. Παράλληλα σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια θα πρέπει να κλείσουν στις συναντήσεις που θα έχουν στα υπουργεία Οικονομικών και Απασχόλησης τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στις εφορίες και τη ρύθμιση των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία.

Προβληματισμός υπάρχει όμως, για τη ρύθμιση που αφορά τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά καθώς η τρόικα την χαρακτηρίζει «γενναιόδωρη» αν και αφορά την μειοψηφία των δανειοληπτών όπως προκύπτει από τα κριτήρια που έχουν τεθεί και το θέμα αναμένεται να ξανασυζητηθεί στις επόμενες ημέρες. Επίσης, στο θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23%, η τρόικα φέρεται να έδωσε αρνητική απάντηση στον υπουργό Οικονομικών.