Η εμπιστοσύνη και το ενδιαφέρον των επενδυτών για την Ελλάδα επανέρχονται, καθώς η απειλή εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη ξεθωριάζει, δήλωσε ο επικεφαλής του διεθνούς ομίλου εταιρειών Libra Group Γιώργος Λογοθέτης, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters.«Το πιο σημαντικό θέμα που αντιμετώπισε η κυβέρνηση Σαμαρά είναι ότι μείωσε την αβεβαιότητα σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Δεν ακούγεται πλέον το θέμα. Αυτό ήταν αναγκαίο για να διασφαλίζεται σταθερά η εισροή επενδύσεων στη χώρα», δήλωσε ο κ. Λογοθέτης.
 

Η Libra, που έχει τα κεντρικά της γραφεία στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, προχώρησε σε αγορές περιουσιακών στοιχείων παγκοσμίως, ύψους περίπου 5 δισ. δολαρίων, μετά τη χρηματοπιστωτική αναταραχή του 2008 και αυξάνει τις επενδύσεις της στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στον ξενοδοχειακό τομέα και τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δήλωσε ο κ. Λογοθέτης που είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλός της. «Βλέπουμε κινητικότητα στην Ελλάδα σήμερα… το χρήμα επιστρέφει», πρόσθεσε.
 

«Υπάρχει αρκετή συμπιεσμένη φιλοδοξία των Ελλήνων να παλέψουν για μία καλύτερη ζωή. Τα περί ελληνικής τεμπελιάς και ανικανότητας είναι μύθος», τόνισε ο κ. Λογοθέτης, προσθέτοντας ότι επενδυτικά ταμεία και εταιρείες συμμετοχών (private equity companies) αρχίζουν να παρακολουθούν ελληνικές επιχειρήσεις και οι τράπεζες αρχίζουν να εξετάζουν και πάλι τη χορήγηση δανείων.

 

Η Libra ανήκει στην οικογένεια Λογοθέτη και έχει στην ιδιοκτησία την παγκόσμια φίρμα πολυτελών ξενοδοχείων "Grace Hotels", η οποία ξεκίνησε από την Ελλάδα. «Ένας από τους πιο σημαντικούς πρόδρομους δείκτες στις επιχειρήσεις μας διεθνώς είναι οι προκρατήσεις για τα ξενοδοχεία. Αυτό που φαίνεται είναι ότι η εφετινή τουριστική περίοδος της Ελλάδας θα είναι πολύ καλύτερη», σημείωσε.
 

Ο κ. Λογοθέτης ανέφερε ότι η Libra επιδιώκει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα στον ενεργειακό τομέα, μετά τις εξαγορές που έκανε αιολικών πάρκων και στον τομέα της ηλιακής ενέργειας. Η Libra εξετάζει επίσης επενδύσεις στη λιανική αγορά και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων της στην αγορά ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα.
 

Ο Όμιλος Libra, η οποία δημιουργήθηκε το 2003 και αριθμεί 30 θυγατρικές εταιρείες και 25 γραφεία, έχει πέντε βασικούς τομείς, που περιλαμβάνουν τη φιλοξενία, την αεροπορία, τη ναυτιλία, την ακίνητη περιουσία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ άλλοι τομείς δραστηριότητάς της είναι τα μέσα ενημέρωσης, οι κατασκευές, οι υπηρεσίες και μία χρηματιστηριακή εταιρεία. Ο όμιλος προέκυψε από μία ναυτιλιακή εταιρεία, την οποία ίδρυσε το 1976 ο Μιχάλης Λογοθέτης. Ο γιος του Γιώργος Λογοθέτης ανέλαβε τη διοίκηση της ναυτιλιακής επιχείρησης το 1993 και στο διάστημα μεταξύ του 2003 και του 2007 πούλησαν το στόλο των 70 πλοίων τους στο ανώτερο σημείο της ναυτιλιακής αγοράς, ένα χρόνο πριν αυτή καταρρεύσει το 2008.