Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ συνεχάρη σήμερα τον Ιρλανδό υπουργό Οικονομικών Μάικλ Νούναν και την κυβέρνηση της Ιρλανδίας για την εφαρμογή του προγράμματος, ενώ «σύστησε» προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσει το επιτόκιό της.

Η Λαγκάρντ είπε ότι η Ιρλανδία αποτελεί πρότυπο και όσα έπραξε η κυβέρνησή της αποτελούν «τεράστιο» επίτευγμα, σε δηλώσεις της στο Δουβλίνο μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Έντα Κένι.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε πως πάνω από τα δύο τρίτα όσων προβλέπονταν στο μνημόνιο έχουν ολοκληρωθεί στον τομέα της δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά χρειάζεται να γίνουν περισσότερα στον τραπεζικό τομέα.

Η Ιρλανδία, που δανείστηκε 85 δισεκ. ευρώ το 2010 από το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ, θέλει να εξέλθει από το μνημόνιο αυτό ως τα τέλη της χρονιάς.

Η Λαγκάρντ είπε ότι βλέπει καλά νέα σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη στην Ιρλανδία και χαρακτήρισε επίσης θετικό το ότι ο αριθμός των απασχολούμενων στη χώρα αυξήθηκε για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια.

Το ΔΝΤ παραμένει «ανοικτό» σε ό,τι αφορά τους όρους και τον τρόπο αλλά και τον χρονικό ορίζοντα της εξόδου της Ιρλανδίας από το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας και την πλήρη επιστροφή της στις αγορές, πρόσθεσε η ίδια.

Ως σήμερα θεωρείτο απίθανο η Λαγκάρντ να προσφέρει βελτίωση των όρων χρηματοδότησης του Δουβλίνου από το ΔΝΤ, αφού δεν έγινε κάτι τέτοιο σε άλλες περιπτώσεις.

Το θέμα δεν αφορά «απλώς μια επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής (των δανείων)», είπε η Λαγκάρντ, αλλά και «μηχανισμούς» και «μέτρα» άλλου χαρακτήρα, για την «στρατηγική εξόδου» από το πρόγραμμα, επισήμανε η Λαγκάρντ. «Θα εξετάσουμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές».

Συστάσεις προς ΕΚΤ

Εξάλλου, η Λαγκάρντ είπε κατά την διάρκεια της ίδιας συνέντευξης ότι θεωρεί πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει «ένα μικρό ακόμα περιθώριο ελιγμών» σε ό,τι αφορά την περαιτέρω μείωση του βασικού της επιτοκίου.

«Η νομισματική πολιτική πρέπει να παραμείνει επιβοηθητική και θεωρούμε ότι υπάρχει ακόμα ένα μικρό περιθώριο ελιγμού για να μειώσει η ΕΚΤ το επιτόκιό της», δήλωσε η γενική διευθύντρια του διεθνούς χρηματοοικονομικού οργανισμού.

Το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ βρίσκεται στο 0,75%, το χαμηλότερο της ιστορίας της. Ο Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της ΕΕ, παραδέχθηκε ότι το ενδεχόμενο αυτό συζητήθηκε χθες αλλά διαμορφώθηκε «μια συναίνεση να αφεθούν αμετάβλητα» τα επιτόκιά της.