Ο γάλλος σοσιαλιστής πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό έδωσε σήμερα εντολή στους υπουργούς του να καταρτίσουν έναν κατάλογο για την περιστολή δαπανών επιπλέον 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, την ώρα που επιβραδύνεται ο ρυθμός της ανάπτυξης της οικονομίας και η κυβέρνηση των σοσιαλιστών προκρίνει μια πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής.

«Πρέπει να εντοπίσουμε από πού ακριβώς μπορούμε να εξοικονομήσουμε πέντε επιπλέον δισεκατομμύρια ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό του 2014», σημείωσε ο Ερό.

«Οι εξοικονομήσεις αυτές θα μάς καταστήσουν ικανούς να εγγυηθούμε την αποκατάσταση των δημοσιονομικών μεγεθών και παράλληλα τη χρηματοδότηση μέτρων για τα οποία έχουμε δεσμευτεί, ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα, να καταπολεμηθεί η ανεργία, και να ενισχύουμε τα προγράμματα κοινωνικής αρωγής για τις πλέον ευάλωτες κοινωνικά» ομάδες των πολιτών, επισήμανε ο ίδιος.

Οι περικοπές αυτές θα προστεθούν σε εκείνες ύψους 60 δισεκατ. ευρώ του συνόλου της μείωσης των δαπανών του δημοσίου που επιδιώκει ο σοσιαλιστής πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ να πετύχει κατά τη διάρκεια της πενταετούς θητείας του, στο πλαίσιο της προσπάθειας ο γαλλικός προϋπολογισμός του έτους 2017 να είναι ισοσκελισμένος.

Η κυβέρνηση έχει παραδεχθεί ότι δεν μπορεί φέτος να επιτύχει τον στόχο που είχε θέσει το δημόσιο έλλειμμα να μειωθεί στο 3% του γαλλικού ΑΕΠ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε ότι η γαλλική οικονομία θα έχει ρυθμό ανάπτυξης 0,1% και το έλλειμμα της χώρας θα ανέλθει στο 3,7%.

Ο πρωθυπουργός Ερό τόνισε ότι «επικεντρωνόμαστε σήμερα στον έλεγχο των δαπανών», μεταβάλλοντας την ως σήμερα πολιτική της κυβέρνησης Ολάντ, η οποία επεδίωκε να μειώσει το έλλειμμα αυξάνοντας τη φορολογία.