Ενδιαφέρον για το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, εκφράζει ο φιλικά προσκείμενος στην κυβέρνηση Ερντογάν, Τούρκος επιχειρηματίας Χαμντί Ακίν, διευθύνων σύμβουλος του τουρκικού ομίλου “Akfen”, ο οποίος δηλώνει πως ο όμιλός του «θα εξετάσει τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στο θέμα των λιμανιών».


«Σκεφτόμαστε να ενταχθούμε στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας», είπε ο Χ. Ακίν σε δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων “Ανατολή” και ανέφερε πως ο όμιλός του θα παρακολουθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι «δεν θα πρέπει να θεωρηθεί έκπληξη αν ενταχθούμε σε αυτό το πλαίσιο, αγοράζοντας κάτι μικρό ή μεγάλο».
 

Ο Χ. Ακίν εκτίμησε ότι «θα είναι επιτυχία εάν μέχρι το 2015 γίνουν στην Ελλάδα ιδιωτικοποιήσεις της τάξης των 70 δισ. δολαρίων» και σημείωσε: «Οι ιδιωτικοποιήσεις μπορούν να εκληφθούν και ως κοινωνικό πρόγραμμα. Νομίζω ότι η Αθήνα το έχει δεχθεί αυτό. Οι Έλληνες ήταν αντίθετοι. Η λέξη αγορά εκνευρίζει τους ανθρώπους».
 

Ο όμιλος “Akfen” ελέγχει το 8% της εταιρείας “TAV”, η οποία διαθέτει τα αεροδρόμια Κωνσταντινούπολης, Άγκυρας, Σμύρνης και Αττάλειας. Ο Χ. Ακίν είναι διευθύνων σύμβουλος της “TAV”. Ο όμιλος “Akfen” συμμετέχει, επίσης, με ποσοστό 21% στην κατασκευαστική εταιρεία της “TAV”, ενώ έχει αγοράσει από το δήμο Κωνσταντινούπολης το 30% της εταιρείας “IDO”, η οποία δραστηριοποιείται στις θαλάσσιες μεταφορές (ταχύπλοα πλοία).
 

Ο όμιλος “Akfen” ελέγχει επίσης το αεροδρόμιο της Μερσίνας.