Eνα δύσκολο "μπρα ντε φερ" με την τρόικα θα έχει τις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αφού όπως όλα δείχνουν, τότε θα γίνει και η τελική διαπραγμάτευση για την καταβολή της επόμενης δόσης.

Η "ακαμψία" των δανειστών απέναντι στα αιτήματα της Αθήνας για χαλάρωση κάποιων μέτρων με σημαντικότερα τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και του ΕΦΚ στα καύσιμα έχουν ενοχλήσει το Μέγαρο Μαξίμου. Συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν κρύβουν τον εκνευρισμό τους για την "ακατανόητη", όπως τη χαρακτηρίζουν, άρνηση των δανειστών να μεταβάλλουν στάση, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δείχνει σταθερή συνέπεια και αποφασιστικότητα στην τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα. "Με δεδομένο και το σκηνικό που διαμορφώνεται στον ευρωπαϊκό νότο συνολικά μετά και τις εξελίξεις στην Ιταλία, η στάση αυτή μοιάζει με παιχνίδι με τη φωτιά" παρατηρούν κυβερνητικά στελέχη, προσθέτοντας ότι "δεν πάει άλλο" και ότι "θα πρέπει, πάση θυσία να εξευρεθούν  βαλβίδες αποσυμπίεσης της κοινωνίας".

Αυτό που δεν λένε, αλλά προφανώς  τους απασχολεί έντονα είναι η παρατεταμένη έλλειψη ετοιμότητας στην υλοποίηση της δέσμευσης για τη μετακίνηση 25.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του έτους, την οποία η τρόϊκα θεωρεί ως προαπαιτούμενο για τη δόση. Η σχεδόν ανοικτή διαφωνία Στουρνάρα-Μανιτάκη, αλλά και η δημόσια διαφοροποίηση του κ. Βολουδάκη από τα λεγόμενα του υπουργού είναι ενδεικτική του κλίματος έντασης που επικρατεί στο παρασκήνιο, αλλά και της ενόχλησης που προκαλεί στο Μέγαρο Μαξίμου η άρνηση του κ. Μανιτάκη να υλοποιήσει με ταχύτητα τα ρητώς συμφωνηθέντα στο δημόσιο.

Η εκκρεμότητα αυτή, η οποία ειρήσθω εν παρόδω, προκαλεί και εσωτερική διαχειριστική δυσκολία στην τρικομματική κυβέρνηση, αφού το ΠΑΣΟΚ και κυρίως η ΔΗΜΑΡ αποδέχονται μόνον την κινητικότητα και όχι το ενδεχόμενο απολύσεων -που όμως ρητώς προβλέπονται στο κείμενο του μνημονίου - αποδυναμώνει σε έναν βαθμό τη διαπραγματευτική ορμή του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά, ο οποίος, πάντως, ευελπιστεί ότι οι δανειστές θα κατανοήσουν ότι το διακύβευμα της περιόδου είναι η σταθερότητα της κυβερνητικής συνεργασίας και η κοινωνική ειρήνη. Άλλωστε, όπως λένε οι συνεργάτες του, παρά τα επιμέρους ζητήματα, αυτή τη φορά οι υπολογισμοί της ελληνικής πλευράς είναι πολύ καλύτερα τεκμηριωμένοι σε σχέση με το παρελθόν.

Οι κ.κ. Ευαγγ. Βενιζέλος και Φωτ. Κουβέλης, πάντως, τοποθετήθηκαν ήδη και δημοσίως προκειμένου να διευκολύνουν  με τη στάση τους τους διαπραγματευτικούς χειρισμούς του πρωθυπουργού για την κάμψη των αντιστάσεων  της τρόϊκας ιδιαίτερα στο ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, το οποίο η τρόϊκα αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό θεωρώντς ότι δεν θα πρέπει να τεθούν σε κίνδυνο οι δημοσιονομικοί στόχοι του προϋπολογισμού.

Αυτό που πρωτίστως θα εξηγήσει ο κ. Σαμαράς στους δανειστές όπως πληροφορείται το Newpost είναι αφενός ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει την επιβολή περαιτέρω μέτρων και αφετέρου ότι θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα μία σειρά από  αλλαγές, διότι αυτό που κατά προτεραιότητα χρειάζεται η χώρα είναι αναπτυξιακή στήριξη.

Νίκος  Τριαντάφυλλος