Το κούρεμα καταθέσεων δεν θα είναι καταστροφικό μόνο για την Κύπρο, αλλά θα παρασύρει και την Ευρωζώνη, τονίζει σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης. Διερωτάται πού θα σταματήσει το κούρεμα καταθέσεων, αν γίνει αυτό το πράγμα στην Κύπρο.

Κάθε φορά που μια τράπεζα αντιμετωπίζει πρόβλημα κεφαλαίων γιατί τότε να μην καταφεύγει στις καταθέσεις, τονίζει. Είναι γι' αυτό, προσθέτει, που «το απορρίψαμε όλοι με πολλή σιγουριά και δεν το βλέπω να γίνεται. Και η Τρόικα δεν θα επιμένει. Επιμείναμε τόσο πολύ, που μπορώ να πω με βεβαιότητα πλέον ότι, η Τρόικα εξετάζει ήδη άλλες εναλλακτικές λύσεις».

Επίσης, ο κ. Πισσαρίδης αφήνει να νοηθεί ότι η επιβολή προσωρινής φορολογίας επί των εσόδων από τόκους μπορεί να είναι μια διέξοδος, καθώς τα επιτόκια στην Κύπρο είναι ψηλά και η φορολογία χαμηλή.

Την ίδια στιγμή απορρίπτει εισαγωγή φορολογίας επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Αυτό θα ζημιώσει τη χώρα μας, προσθέτει. Σε ό,τι αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις προειδοποιεί ότι δεν μπορούν να γίνουν τώρα και υπό τη μορφή ξεπουλήματος όσο-όσο.