Οριακή πτώση καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία παραμένουν στα υψηλά τεσσάρων ετών όπου είχαν ανέλθει την προηγούμενη εβδομάδα. Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι τραπεζικές μετοχές, ωστόσο, στήριξη παρέχουν στην αγορά τα πρωτοφανή μέτρα τόνωσης της οικονομίας από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες.

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στο ιταλικό χρηματιστήριο, μετά την υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ιταλίας από Α- σε BBB+ από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, με αρνητική προοπτική. Στις 10.10 (ώρα Ελλάδος), ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB κατέγραφε πτώση 0,47% στις 16.134,36 μονάδες.

Την ίδια ώρα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 κατέγραφε οριακές απώλειες της τάξης του 0,17% στις 1.193,18 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 υποχωρούσε ελαφρώς στις 6.477,01 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωνε πτώση 0,36% στις 3.826,37 μονάδες και ο DAX στη Φρανκφούρτη διαμορφωνόταν στις 7.969,81, υποχωρώντας κατά 0,21%.

Οι οκτώ από τις εννέα μετοχές που καταγράφουν τις υψηλότερες απώλειες στην έναρξη των σημερινών συνεδριάσεων ανήκουν στον τραπεζικό κλάδο, γεγονός που αποδίδεται στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας.

Η Goldman Sachs προχώρησε σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για τις ιταλικές τράπεζες εξαιτίας των επισφαλειών, οι οποίες συνεχίζουν να αυξάνονται.  Η Citigroup αναμένει ζημιές για τις ιταλικές τράπεζες το δ’ τρίμηνο εξαιτίας του υψηλού επιπέδου των προβλέψεων.