Αναζωπύρωση εχθρικών συναισθημάτων εντός της Ευρώπης και απομάκρυνση από το όραμα ευρωπαϊκής ενοποίησης εξαιτίας της κρίσης βλέπει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε σημείο μάλιστα να πιστεύει ότι «μπορεί πλέον και να σφάλλει όποιος θεωρεί πως έχει απομακρυνθεί το ερώτημα ειρήνης και πολέμου στη γηραιά ήπειρο».

Δυσπιστούν οι Ευρωπαίοι για την ΕΕ, ολοκληρωτική μεταστροφή στην Ελλάδα Η επίθεση ορισμένων γερμανών πολιτικών στην Ελλάδα, οι σβάστικες στην Αθήνα κατά την επίσκεψη Μέρκελ, και η αντιγερμανική ρητορική στην ιταλική προεκλογική περίοδο «έβγαλαν στην επιφάνεια συναισθήματα που θα πίστευε κανείς ότι είχαν εκλείψει», λέει σε συνέντευξή του στο Spiegel ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup. 

«Για τη γενιά μου το κοινό νόμισμα αποτέλεσε μία πολιτική ειρήνης. Σήμερα, ωστόσο, βλέπω, με μια κάποια θλίψη, ότι στην Ευρώπη πολλοί χάνουν το δρόμο σε "μικρές" σκέψεις εθνικού συμφέροντος» λέει ο Γιούνκερ. Ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους ακραίους τόνους που παρατηρήθηκαν αναφορικά με την ελληνική κρίση και τη γερμανική στάση: «Ο τρόπος με τον οποίο ορισμένοι από τη γερμανική πολιτική επιτέθηκαν στην Ελλάδα, όταν η χώρα εισήλθε στην κρίση, έχει αφήσει στη χώρα βαθιές πληγές. Εξίσου με τρόμαξαν τα πανό των διαδηλωτών στην Αθήνα με την καγκελάριο Μέρκελ να φορά ναζιστική στολή» λέει. 

«Ξαφνικά ήλθαν στην επιφάνεια εχθρικά συναισθήματα, που κανείς θα πίστευε ότι είχαν εκλείψει οριστικά» συνέχισε, συμπληρώνοντας πως «και ο ιταλικός προεκλογικός αγώνας ήταν σε μεγάλο βαθμό αντιγερμανικός και ως εκ τούτου αντιευρωπαϊκός». Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Γιούνκερ φτάνει μάλιστα στο σημείο να πει: «Όποιος πιστεύει ότι το αιώνιο ερώτημα ειρήνης ή πολέμου στην Ευρώπη δεν τίθεται πλέον, ενδεχομένως να κάνει τραγικό λάθος». «Οι δαίμονες δεν εξαφανίστηκαν, κοιμούνται μόνο» είπε χαρακτηριστικά. 

Όσον αφορά τις επικείμενες εκλογές στη Γερμανία, ο Γιούνκερ ανέφερε ότι του ζητήθηκε και δέχθηκε να υποστηρίξει την Άνγκελα Μέρκελ. «Αισθάνομαι πολύ κόντά στους γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες και την καγκελάριο» είπε στο περιοδικό.