Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στον... αυτόματο; Κάτι τέτοιο προβλέπει σχετικό σχέδιο τηςWall Street, σύμφωνα με το οποίο, το Xρηματιστήριο θα λειτουργεί χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση σε περίπτωση κάποιας καταστροφής (φυσικής ή τρομοκρατικής επίθεσης), παρόμοιας με αυτής του τυφώνα Sandy, που οδήγησε στο ιστορικό κλείσιμο του NYSE, τον περασμένο Οκτώβριο.
 
Όπως αποκάλυψε δημοσίευμα της Wall Street Journal, το Χρηματιστήριο ετοιμάζεται να καταθέσει λεπτομέρειες του σχεδίου στην Επιτροπή Ασφαλείας και Συναλλαγών των ΗΠΑ (U.S. Securities and Exchange Commission). Εάν υλοποιηθεί, το σχέδιο, για πρώτη φορά εδώ και 221 χρόνια η Wall Street θα λειτουργήσει αποκλειστικά μέσω υπολογιστών, χωρίς την παρουσία traders, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στους σχεδιασμούς.
 
Οι λειτουργίες προβλέπεται να περνούν μέσω της Arca, της ηλεκτρονικής «δίδυμης» αγοράς του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, ενώ ουσιαστικά το βασικό κομμάτι του NYSE θα είναι κλειστό.
 
«Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης πρέπει να εξετάσει ένα ακραίο σενάριο στο οποίο η αγορά δεν θα μπορεί να ανοίξει ή να παραμείνει ανοιχτή. Αυτό θα γίνει μέσω πληροφοριακών συστημάτων και είναι κάτι που έχει συζητηθεί» ανέφερε στην αμερικανική εφημερίδα ο Τζόναθαν Κόρπινα της Meridian Equity Partners Inc.
 
Εκπρόσωπος του NYSE αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.  
 
Υπενθυμίζεται ότι το χτύπημα του τυφώνα Sandy έκανε πριν από μερικούς μήνες τη Wall Street να «κατεβάσει ρολά» για πρώτη φορά έπειτα από το μακρινό 1885, οπότε είχε κλείσει για 12 ημέρες, εξαιτίας κακών καιρικών συνθηκών.
 
Το εν λόγω σχέδιο βρίσκεται υπό συζήτηση από το 2009, όμως δεν ενεργοποιήθηκε. Αρκετές είναι, πάντως οι φωνές αντίθεσης προς αυτό, μέσα από τη Wall Street, αφού θεωρούν ότι δεν μπορεί να αντικατασταθεί ο ανθρώπινος παράγοντας. 

Δεν είναι λίγοι πάντως αυτοί που πιστεύουν ότι σε περίπτωση «συναγερμού» οι συναλλαγές θα σταματήσουν από τις ίδιες τις αγορές αφού οι περισσότεροι παίκτες θα το σκεφτούν να ανταλλάξουν μετοχές εν μέσω ιδιαίτερων συνθηκών.

Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Με πληροφορίες από Wall Street Journal/Reuters