Κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για το νομοσχέδιο που διευκολύνει τα νοικοκυριά με ενυπόθηκα δάνεια και εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ καθώς και για τις τροποποιήσεις στο νόμο Κατσέλη βρίσκονται υπουργείο Ανάπτυξης και τρόικα.
Σύμφωνα με πληροφορίες στη διάρκεια της σύσκεψης του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς και ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Γιώργος Στεργίου φέρονται να βρέθηκαν πιο κοντά με τους εκπροσώπους της τρόικας για τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ημερησίας», στη διάρκεια της τετραετούς περιόδου χάριτος όπου ο δανειολήπτης θα πληρώνει δόση ίση με το 30% του εισοδήματός του και με επιτόκιο 1,5%, οι δύο πλευρές φαίνεται να συμφωνούν στην ανά έτος επανεξέταση της ρύθμισης, αντί ανά δύο χρόνια που εισηγούταν το υπουργείο Ανάπτυξης.

Τρόικα και υπουργείο, θέλουν οι πληροφορίες, στο να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία ώστε το επιτόκιο 1,5% να μην είναι σταθερό αλλά να ακολουθεί τις διακυμάνσεις του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Συζητήσεις υπάρχουν ακόμη και στο θέμα του ορίου της περιουσίας που πρέπει να έχει κάποιος για να ενταχθεί στις ευνοϊκές διατάξεις. Το υπουργείο Ανάπτυξης είχε προτείνει το ύψος της κινητής και ακίνητης περιουσίας να μην ξεπερνά τις 300.000 ευρώ. 

Η τρόικα επιμένει να κατέβει το όριο αυτό ή να προσδιοριστεί επακριβώς (π.χ. αγροτεμάχια, κτίρια, καταθέσεις).

Η τρόικα επιμένει επίσης στο θέμα του νόμου Κατσέλη η δόση του δανείου από την αίτηση μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης να είναι μεγαλύτερη των 40 ευρώ, που προτείνει το υπουργείο. 

Οι κ. Σκορδάς και Στεργίου επισημαίνουν τον κίνδυνο οι δανειολήπτες που έχουν προσφύγει στο νόμο να ζητούν ασφαλιστικά μέτρα με πιθανότητα.
Δεν αποκλείεται σήμερα να γίνει νέα σύσκεψη σε τεχνικό επίπεδο αλλά όπως και να χει το θέμα θα τεθεί στη συνάντηση του πρωθυπουργού την Τρίτη με τους επικεφαλής της τρόικας.