Η τρόικα επιμένει σε σειρά μέτρων, τα οποία αν δεν γίνουν αποδεκτά δεν πρόκειται να υπογραφεί μνημόνιο για την κυπριακή οικονομία, προειδοποίησε ο Κύπριος οικονομολόγος, νομπελίστας και πρόεδρος του νεοσύστατου Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας, Χριστόφορος Πισσαρίδης.
Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κ. Πισσαρίδης διευκρίνισε ότι δεν έχει κλείσει οτιδήποτε και πως καταβάλλονται προσπάθειες να μετριασθούν οι επιπτώσεις ορισμένων μέτρων. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι η τρόικα επιμένει σε αύξηση του εταιρικού φόρου στο 12,5%.

Προσπάθεια της κυβέρνησης, είπε, είναι να διασφαλισθεί ότι η φορολογία αυτή θα διαρκέσει τουλάχιστον δέκα χρόνια, ώστε να μην υπάρχει αβεβαιότητα στις εταιρείες, οι οποίες θα επιθυμούσαν να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο.
Για το «κούρεμα» καταθέσεων ο κ. Πισσαρίδης δήλωσε πως η τρόικα θα αποδεχθεί τη θέση της κυβέρνησης ότι θα είναι καταστροφικό και για την Κύπρο και για την ευρωζώνη και δεν θα επιμείνει.

Αναφορικά με τον φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών είπε ότι καταβάλλεται προσπάθεια, κυρίως από τη Γερμανία και τη Γαλλία, για επιβολή του σε όλη την ευρωζώνη.

Σε τέτοια περίπτωση, είπε, αναγκαστικά θα το αποδεχθεί και η Κύπρος. Ωστόσο, είπε, αντιδρά έντονα η Βρετανία, η οποία μάλιστα απειλεί και με έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.