Δεν «βλέπει» συμφωνία για τις απολύσεις στο Δημόσιο μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας το πρακτορείο Bloomberg. Όπως υπογραμμίζει το δημοσίευμα,  η Ελλάδα είναι εγκλωβισμένη σε διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές της για τη συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού στο Δημόσιο, ώστε να διασφαλίσει τη ροή της χρηματοδότησης από τον μηχανισμό διάσωσης.

 

Σύμφωνα με το Bloomberg, η δημιουργία ενός συστήματος που θα οδηγήσει περίπου 150.000 δημοσίους υπαλλήλους σε υποχρεωτική έξοδο μέχρι το 2015, αποτελεί την προϋπόθεση προκειμένου η Ελλάδα να λάβει τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου. 

 

«Οι περικοπές θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα είναι ένα σημαντικό μέρος του προγράμματος και είναι ένα από τα πιο δύσκολα σημεία από άποψη πολιτικής», δήλωσε ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank στο Λονδίνο, τονίζοντας ότι για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει δύο κεντροαριστερά κόμματα, είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοσθούν πραγματικά αυτές οι περικοπές θέσεων εργασίας. «Φοβάμαι ότι αυτό θα παραμείνει πιθανότατα ένα σημείο διαφωνίας και θα υπάρχει επανεξέταση μετά από επανεξέταση μετά από επανεξέταση», πρόσθεσε ο οικονομολόγος.

 

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ακόμη πως περίπου το ήμισυ των γενικών κρατικών δαπανών στην Ελλάδα πηγαίνει για να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις. Όπως τονίζεται η χώρα είχε την 1η Οκτωβρίου 667.733 εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, ένας αριθμός που δεν περιλαμβάνει το προσωπικό των ΔΕΚΟ.