Για τις 7 το απόγευμα της Τετάρτης αναβλήθηκε η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την τρόικα, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα.

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου δεν υπάρχει ζήτημα εμπλοκής αλλά υπήρξαν καθυστερήσεις σε διαδικαστικά θέματα που αφορούν την ολοκλήρωση του έργου μεταξύ των υπουργείων και των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας. 

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε ότι «κρίναμε σκόπιμο, από τη στιγμή που τα τεχνικά κλιμάκια συνεχίζουν τη συζήτηση σε τεχνικές λεπτομέρειες, να δώσουμε μία μέρα ακόμα στις συζητήσεις». 

«Δεν υπάρχει θέμα εμπλοκής», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εκφράζοντας παράλληλα αισιοδοξία για την πορεία των συνομιλιών. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν είναι κοντά στην εξεύρεση λύσης σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δημόσιο ή τις ασφαλιστικές εισφορές, ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι «θα τα πούμε αύριο» και εκτίμησε ότι μέχρι την Τετάρτη «είναι εφικτό να κλείσουν αρκετά ζητήματα».

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τους υπουργούς Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη. Νωρίτερα στη σύσκεψη συμμετείχαν και οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και Εργασίας Γ. Βρούτσης.

Μεγάλα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις παραμένουν οι ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, το ειδικό τέλος ακινήτων που καταβάλλεται μέσω της ΔΕΗ και το σχέδιο κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

Συγκεκριμένα, στο μείζον ζήτημα της κινητικότητας στο Δημόσιο, αν και έχει επιτευχθεί πρόοδος στις συνομιλίες με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, από την πλευρά της τρόικας εκφράζονται επιφυλάξεις, κυρίως ως προς την εφαρμογή των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων.

Ταυτόχρονα, ανοικτό παραμένει και το θέμα της είσπραξης του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ και το 2013, όπως ζητά η τρόικα, η οποία εξαρχής εμφανίζεται αρνητική στο ενδεχόμενο να μεταφερθεί στις εφορίες η είσπραξη του τέλους.

Προβληματισμό στο τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας προκαλεί κατά κύριο λόγο η «τρύπα» στα ασφαλιστικά ταμεία καθώς εκφράζονται φόβοι πως ίσως αυτή οδηγήσει εκτός τροχιάς τη πορεία του ελληνικού προγράμματος. 

Για το λόγο αυτό, στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων παραμένει ο αριθμός των δόσεων, με την τρόικα να επιμένει σε μέτρα που θα εξασφαλίσουν την άμεση είσπραξη των οφειλόμενων εισφορών και την αυστηροποίηση του καθεστώτος για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.