Θα αποπληρώσει το κόστος της διάσωσής της με κρατικά κεφάλαια η Commerzbank, η δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, όπως ανακοίνωσε, περιορίζοντας έτσι το ποσοστό συμμετοχής του δημοσίου κάτω από το 20% —από 25% σήμερα— και στερώντας από την κυβέρνηση το δικαίωμα να ασκεί βέτο στις αποφάσεις της διοίκησης της.

Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι μέσω της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου επιδιώκει να συγκεντρώσει περί τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, κίνηση με την οποία, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της, Μάρτιν Μπλέσινγκ, «αρχίζει το τέλος της εμπλοκής της κυβέρνησης στην Commerzbank».

Ο ίδιος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους Γερμανούς φορολογούμενους και τόνισε ότι η τράπεζα θα εξοικονομήσει χρήματα και από τους τόκους, καθώς θα αποπληρώσει το δάνειο της νωρίτερα και θα ξεκινήσει την καταβολή των μερισμάτων στους μετόχους νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί.

Η Commerzbank θα καταβάλει ένα ποσό 1,6 δισ. ευρώ, το οποίο απομένει προκειμένου να αποπληρωθεί το δάνειο ύψους 16,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε λάβει από την κυβέρνηση την περίοδο 2008-2009. Επιπλέον, θα αποπληρώσει 750 εκατομμύρια στην ασφαλιστική εταιρεία Allianz.

Η σημερινή ανακοίνωση προκάλεσε, όπως αναμενόταν, πτώση της μετοχής της τράπεζας, η οποία έφθασε το 9%, μια ημέρα που το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης παρέμεινε σχετικώς σταθερό. Ο γερμανικός Τύπος και οι αναλυτές υποδέχθηκαν την είδηση ως ένδειξη της καλής κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι γερμανικές τράπεζες, οι οποίες, εν μέσω κρίσης, αποτέλεσαν «ασφαλές καταφύγιο» ξένων κεφαλαίων.

«Είναι καλό σημάδι το γεγονός ότι η Commerzbank στέκεται στα πόδια της. Η βοήθεια του κράτους ήταν απαραίτητη, δεν επιτρέπεται όμως —για το καλό των φορολογουμένων— να είναι χωρίς τέλος», δήλωσε σχολιάζοντας την εξέλιξη ο γενικός γραμματέας των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), Πάτρικ Ντέρινγκ.