Να διατηρηθεί ο ειδικός φόρος στα ακίνητα στους λογαριασμούς της ΔΕΗ μέχρι το τέλος του 2013, έστω και τροποποιημένος, εισηγήθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.


Μιλώντας σε δημοσιογράφους που ακολουθούν την πρωθυπουργική αποστολή στη Σύνοδο Κορυφής, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωσε πως ο υπουργός Οικονομικών εισηγήθηκε το χαράτσι στα ακίνητα να εισπράττεται μεσω της ΔΕΗ και το 2013. 

Βέβαια ο ίδιος άφησε ανοικτό το παράθυρο βελτιώσεων λέγοντας πως εξετάζεται το χαράτσι να είναι ελαφρώς τροποποιημένο, πιο ήπιο. Οποιαδήποτε αλλαγή θα επέλθει από την 1/1/2014 είπε ενώ πρόσθεσε ότι «ο εισπρακτικός μηχανισμός της ΔΕΗ δημιουργεί σιγουριά και το θέμα είναι πρακτικό».

Όπως ανέφερε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, «η εισήγησή μου είναι σε βάση ρεαλιστική, προκειμένου να σχεδιαστεί ένας πολύ καλός μηχανισμός είσπραξης του ενιαίου φόρου στα ακίνητα από 01/01/2014», ενώ έκανε γνωστό ότι έχει ενημερώσει ήδη για το θέμα και τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους.

Ο αξιωματούχος του υπουργείου διαβεβαίωσε παράλληλα πως «η δόση θα έρθει στην ώρα της», σημειώνοντας πως δεν υπάρχει κανένα ζήτημα εμπλοκής με την τρόικα. «Προχωράμε κανονικά, είχαμε μεγάλη πρόοδο, σύντομα θα μπορούμε να πούμε ότι τα έχουμε κλείσει όλα, υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος αξιωματούχος. 

Παράλληλα σημείωσε πως για το θέμα του Δημοσίου το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης κάνει το καλύτερο που μπορεί να γίνει, προσθέτοντας πως η τρόικα ζητά να εκπληρωθούν τρεις προϋποθέσεις: τα οργανογράμματα, η κινητικότητα και οι υποχρεωτικές αποχωρήσεις.Μάλιστα ο ίδιος αξιωματούχος, δικαιολόγησε την καθυστέρηση με το επιχείρημα ότι πρόκειται για κάτι που γίνεται για πρώτη φορά, κάνοντας λόγο για «επανάσταση στο ελληνικό δημόσιο». 

Σχετικά με τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ, η αξιολόγηση θα γίνει στο άτυπο Eurogroup της Ιρλανδίας στις αρχές Απριλίου και θα έρθει στην ώρα της. Για το σύνολο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, κυβερνητική πηγή σημείωνε πως τα όσα ακούγονται είναι «ιστορίες που δεν έχουν βάση» καθώς όλα βαίνουν ομαλά και παρέπεμψε στις ανακοινώσεις του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ. Για το λόγο αυτό όπως συμπλήρωσε ο ίδιος αξιωματούχος ο πρωθυπουργός δεν έθεσε κανένα θέμα στη Σύνοδο Κορυφής.

Π.Ρ.