Η Πορτογαλία, η οποία λαμβάνει διεθνή οικονομική βοήθεια, πέτυχε από τους πιστωτές της να έχει στη διάθεσή της έναν επιπλέον χρόνο για να μειώσει το δημόσιο έλλειμμά της, το οποίο δεν θα πρέπει πλέον να επαναφέρει κάτω από το όριο του 3% πριν από το 2015, ανακοίνωσε σήμερα ο πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Βίτορ Γκάσπαρ.

"Τα νέα όρια του ελλείμματος είναι 5,5% του ΑΕΠ το 2013, 4% το 2014 και 2,5% το 2015", δήλωσε ο Γκάσπαρ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την οποία έδωσε για να παρουσιάσει τα συμπεράσματα της έβδομης τριμηνιαίας εξέτασης των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζει η Λισαβόνα σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια της ΕΕ και του ΔΝΤ.
 

Οι στόχοι αυτοί είχαν ήδη χαλαρώσει τον περασμένο Σεπτέμβριο και βρίσκονταν ως τώρα στο 4,5% του ΑΕΠ για φέτος, 2,5% το 2014 και 2% το 2015.
 

Το 2012, το δημόσιο έλλειμμα της Πορτογαλίας ήταν στο 4,9% του ΑΕΠ, δήλωσε ο Γκάσπαρ, διευκρινίζοντας πως η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat είχε αρνηθεί να λάβει υπόψη τις εισπράξεις από την παραχώρηση της εκμετάλλευσης πορτογαλικών αεροδρομίων.
 

Έτσι, κατά την άποψη των ευρωπαϊκών αρχών, "το έλλειμμα της δημόσιας διοίκησης μπορεί να ανέλθει ως το 6,6%" το 2012, εξήγησε ο υπουργός, αφού ανακοίνωσε πως οι πιστωτές της Πορτογαλίας έμειναν ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις της χώρας.
 

"Η εκτίμηση ήταν θετική. Με την καταβολή της όγδοης δόσης των 2 δισεκ. ευρώ, θα έχουμε λάβει σχεδόν το 90% του χρηματοπιστωτικού σκέλους του προγράμματος" που είχε συνολικό ύψος 78 δισεκ. ευρώ και "θα ολοκληρωθεί, όπως προβλεπόταν, τον Ιούνιο του 2014", δήλωσε.
 

Η νέα χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων οφείλεται στην επιδείνωση της οικονομικής συγκυρίας που θα προκαλέσει φέτος ύφεση 2,3% στην Πορτογαλία, δήλωσε ο Γκάσπαρ, ο οποίος υπολόγιζε ως τώρα σε μια συρρίκνωση κατά 1%.
 

"Με την επιδείνωση της ύφεσης, η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται, στο 18,2% κατά μέσο όρο φέτος" και στη συνέχεια στο 18,5% το 2014, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.