Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν σήμερα τα ξημερώματα να χορηγήσουν στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία περισσότερο χρόνο ώστε να αποπληρώσουν τα δάνεια που έχουν συμφωνηθεί με τους διεθνείς πιστωτές τους, προκειμένου να τις βοηθήσουν να επιστρέψουν στις διεθνείς αγορές για δανεισμό.

«Οι υπουργοί του Eurogroup είναι αποφασισμένοι να συνδράμουν τις προσπάθειες της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας να ξαναποκτήσουν πλήρη πρόσβαση στις αγορές και να εξέλθουν με επιτυχία από το πλήρως εφαρμοζόμενο πρόγραμμα δανεισμού τους», σημειώνουν στην κοινή τους ανακοίνωση οι 17 υπουργοί μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.

Η Ιρλανδία αναμένεται να εξέλθει από το πρόγραμμα δανεισμού αργότερα εντός του τρέχοντος έτους, ενώ η Πορτογαλία αναμένεται να επιτύχει το ίδιο στις αρχές του 2014. Οι δύο χώρες θεωρούνται ως οι υποδειγματικοί δανειολήπτες μεταξύ των πέντε ευρωπαϊκών χωρών που έχουν επωφεληθεί έως τώρα από τα αντίστοιχα πιστωτικά προγράμματα.

Η σημερινή απόφαση καλύπτει τα δάνεια που έχουν λάβει η Ιρλανδία κι η Πορτογαλία από τον μηχανισμό του EFSF, του πρώτου ταμείου δανειακής χορήγησης που έχει συστήσει η Ευρωζώνη.

Οι υπουργοί Οικονομικών απ’ όλες τις 27 χώρες της ΕΕ θα έχουν ξεχωριστή συνάντηση για να αποφασίσουν σχετικά με τη δανειακή συνδρομή που έχει δοθεί σε αυτές τις δύο χώρες αμέω του έτερου πιστωτικού μηχανισμού EFSM.

Οι λεπτομέρειες για την χαλάρωση των δανειακών υποχρεώσεων της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας επεξεργάζονται σε συνεργασία με τους διεθνείς δανειστές τους, επεσήμανε ο επικεφαλής του Eurogroup Γιέρεν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ευελπιστεί πως αυτές θα παρουσιασθούν στους υπουργούς της Ευρωομάδας «πιθανώς τον Απρίλιο».

Η Ιρλανδία έχει εκφράσει στο παρελθόν να της χορηγηθεί μία 15ετής παράταση των δόσεων, κατά τα πρότυπα της δυνατότητας που δόθηκε στην Ελλάδα τον Νοέμβριο για την χαλάρωση των δανειακών της υποχρεώσεων.