Σε αναμμένα κάρβουνα κάθεται από χθες το πολιτικό σύστημα της Κύπρου καθώς από μια λεπτή κλωστή κρέμεται η ψήφιση από την κυπριακή Βουλή του επίμαχου νομοσχεδίου για το «κούρεμα» των καταθέσεων, η οποία τελικά αναβλήθηκε για αύριο.

Το νομοσχέδιο με τίτλο " Ο περί τέλους των καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα νόμος του 2013" προβλέπει την επιβολή τέλους 6,75%για καταθέσεις κάτω των εκατό χιλιάδων ευρώ και τέλους 9,99% για καταθέσεις που υπερβαίνουν το ποσόν αυτό.


Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, προήδρευσε από τις 8.30 το πρωί στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο θα κληθεί να εγκρίνει το νομοσχέδιο.

Ωστόσο τα πράγματα έχουν περιπλεχθεί καθώς η  προγραμματισμένη ενημέρωση της ολομέλειας της Βουλής από τον Πρόεδρο, αναβλήθηκε. Προς αναβολή και η έκτακτη συνεδρία της Βουλής η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 4 το απόγευμα, κατά τη διάρκεια της οποίας θα κατατίθετο προς ψήφιση το σχετικό νομοσχέδιο. Η συνεδρία της ολομέλειας αλλά και η συνάντηση Αναστασιάδη με τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών θα πραγματοποιηθούν αύριο στις 16.00.

Ποιες εναλλακτικές σκέφτεται ο Αναστασιάδης

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ψάχνει εναλλακτική πρόταση που θέλει να παρουσιάσει στους ευρωπαίους εταίρους προκειμένου να αποφύγει το κούρεμα των καταθέσεων.

Ο Κύπριος πρόεδρος φαίνεται ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να μην μπει φόρος στις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ και από κει και πέρα το ποσοστό του φόρου να  κλιμακώνεται ανάλογα με το μέγεθος των καταθέσεων.

Ένα άλλο σενάριο είναι να εισηγηθεί κλιμακούμενος φόρος από το πρώτο ευρώ και όχι εναίος ώς τις 100.000, ενώ  ένα τρίτο σχέδιο είναι ελάφρυνση του φόρου ως συνέπεια της επίσπευσης των διαδικασιών του φυσικού αερίου.

Τέλος, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ενδέχεται την Τρίτη και την Τετάρτη να παραμείνουν κλειστές οι κυπριακές τράπεζες.

Στο προεδρικό μέγαρο εκπρόσωπος της ΕΚΤ


Στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβη, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να πείσει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, να προωθήσει σήμερα προς έγκριση το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων.

Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν τον κ. Αναστασιάδη να έχει αρνηθεί.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ φέρεται να ζήτησε να μην μείνουν κλειστές οι τράπεζες την Τρίτη.