Περισσότερη ευελιξία ως προς το τέλος φορολόγησης των καταθέσεων στην Κύπρο ζήτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν ασφαλείς πηγές, ζήτησαν τη διαφύλαξη των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ, και αντίστοιχα την αναπροσαρμογή του σχετικού συντελεστή επί του τέλους στις καταθέσεις υπεράνω του ποσού αυτού, προκειμένου να συγκεντρωθεί το πόσο που εχει αρχικώς αποφασιστεί κατά την τελευταία συνεδρίασή του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες.


Έκτακτος θα είναι ο φόρος των καταθέσεων που θα επιβληθεί στην Κύπρο, υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το απόγευμα.
 

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι το τέλος δεν θα είναι επαναλαμβανόμενο, ενώ θα παραχωρηθούν στους καταθέτες μετοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων που θα τύχουν στήριξης.


Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι η αποκοπή θα γίνει με βάση τα υπόλοιπα όλων των πιστωτικών καταθετικών λογαριασμών της Παρασκευής, 15 Μαρτίου.
 

Η απόφαση χαρακτηρίζεται επώδυνη, αλλά αναγκαία, για να τερματιστεί η αβεβαιότητα και να διασφαλιστεί η σωτηρία της χώρας.


Τα όσα διαδραματίστηκαν στη διάρκεια της σημερινής ημέρας, θα μελετηθούν σε ευρεία σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο.
 

Στην σύσκεψη, υπό την προεδρία του προέδρου Αναστασιάδη θα συμμετάσχουν υπουργοί, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και οικονομικοί παράγοντες.

Tι θα προτείνει η Κύπρος


Το πρώτο σενάριο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, περιλαμβάνει τη μηδενική επιβολή εισφοράς για καταθέσεις έως τις 25 χιλιάδες ευρώ και αυξημένη εισφορά για καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ενώ το δεύτερο σενάριο περιλαμβάνει μηδενική εισφορά για καταθέσεις έως 100 χιλιάδες ευρώ.
Συγκεκριμένα στο πρώτο σενάριο περιλαμβάνει: Τη μηδενική εισφορά μέχρι 25.000 ευρώ
Από 25.000 -100.000 ευρώ 6,75%
Από 100.000 – 500.000 ευρώ 10%
Από 500.000 και άνω 12,5%

Κλειστές οι τράπεζες την Τρίτη και την Τετάρτη


Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου οι τράπεζες θα είναι κλειστές την Τρίτη και Τετάρτη, 19 και 20 Μαρτίου 2013 αντίστοιχα, «λόγω τραπεζικής αργίας». Είναι σαφές ότι η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα του ότι δεν έχει ψηφιστεί ακόμη το νομοσχέδιο για το «κούρεμα» των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup.

Μέρκελ: Θα εργαστούμε για την σταθερότητα της ΕΕ


Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ δεσμεύτηκε σήμερα ότι θα συνεργαστεί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για να διασφαλίσει τη σταθερότητα της ευρωζώνης, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε το σαββατοκύριακο το σχέδιο επιβολής έκτακτου φόρου στις τραπεζικές καταθέσεις στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσης της κυπριακής οικονομίας.

"Κατά την πολιτική υπηρεσία μας εργαστήκαμε για να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα της ευρωζώνης στο σύνολό της", είπε η Μέρκελ έχοντας στο πλάι της τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες θα δειπνήσουν αργότερα σήμερα με Ευρωπαίους βιομηχάνους με τους οποίους θα συζητήσουν θέματα ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας και απασχόλησης. "Το κάναμε στο παρελθόν και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε όπως έγινε αυτές τις μέρες με την Κύπρο. Και εδώ θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι το ευρώ θα παραμείνει σταθερό", πρόσθεσε.