Νέα συνομιλία με την γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ και τηλεφωνική επικοινωνία με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν θα έχει σήμερα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Χθες είχε επαφές με με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων μεταξύ των οποίων ο επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν και η Άνγκελα Μέρκελ.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε στη Γερμανίδα καγκελάριο ότι η απόφαση του Eurogroup δεν θα περάσει από την Κυπριακή Βουλή.

Ο κ.Αναστασιάδης επιχειρεί να διαμορφώσει ένα ευνοϊκότερο κλίμα, το οποίο να βρίσκεται πιο κοντά στις θέσεις που διατύπωσε στο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής.

Πριν μιλήσει με την κ. Μέρκελ, ο κ. Αναστασιάδης της είχε στείλει και ένα μήνυμα, εκφράζοντας, με ειρωνικό τρόπο, την πικρία του για τον εκβιασμό που υπέστη στο Eurogroup.

Έστειλε, μάλιστα, μέσω τρίτων το ακόλουθο μήνυμα προς τη Γερμανίδα καγκελάριο: «Όταν σας προειδοποιούσα ότι δεν υπάρχει πλειοψηφία στη Βουλή, για να εγκρίνει τη συμφωνία, δεν ακούγατε και επιμένατε. Να δώσετε χαιρετίσματα στην κυρία Μέρκελ».

Ώρα μηδέν για την κρίσιμη συζήτηση στην κυπριακή Βουλή

Την ίδια ώρα, παρατείνεται η αγωνία για τις εξελίξεις στην Κύπρο, καθώς αναβλήθηκε για τις 6 το απόγευμα της Τρίτης η σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής, προκειμένου να συζητηθούν «οι τροποποιημένες προτάσεις της κυβέρνησης» επί του νομοσχεδίου που κυρώνει τη συμφωνία του Eurogroup για το κούρεμα των καταθέσεων. 

Περίπου στη 1:30 το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας ολοκληρώθηκε η άτυπη σύσκεψη στη Βουλή του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με την Ολομέλεια του Σώματος, παρόντος και του υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή.

«Πάντα, όταν κάνεις διάλογο με τη Βουλή, δεν μπορεί παρά να αισθάνεσαι και άνετα και ικανοποιημένος» δήλωσε αμέσως μετά ο κ. Αναστασιάδης. Ο πρόεδρος ρωτήθηκε, αλλά απέφυγε να απαντήσει, κατά πόσον υποτιμήθηκε ο κίνδυνος του «κουρέματος» των καταθέσεων. 

Η είδηση για τη νέα αναβολή της συζήτησης έγινε γνωστή τη στιγμή που πληθαίνουν οι αναφορές για ζυμώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να τροποποιηθούν οι όροι της συμφωνίας στήριξης της κυπριακής οικονομίας.