Οι ακαθάριστες ωριαίες αποδοχές των γυναικών στη Γερμανία ήταν κατά 22% μικρότερες σε σχέση με τις αντίστοιχες των ανδρών πέρυσι σε απόλυτη τιμή. Η διαφορά αυτή περιορίζεται στο 7%, αν συγκριθούν ισότιμες θέσεις εργασίας και αντίστοιχα προσόντα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα και τα οποία δεν παρουσιάζουν σημαντικές διαφοροποιήσεις τα τελευταία χρόνια.

 

Η διαφορά εξηγείται εν μέρει από το γεγονός ότι οι γυναίκες προσλαμβάνονται συχνότερα σε θέσεις μερικές απασχόλησης και σε επαγγέλματα και τομείς δραστηριότητας λιγότερο καλά αμειβόμενους, εξηγεί σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδιακή υπηρεσία στατιστικής που δημοσιεύει τα δεδομένα αυτά με αφορμή την Ημέρα Μισθολογικής Ισότητας στις 21 Μαρτίου.

 

Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα διαφέρουν ελάχιστα από τις στατιστικές των περασμένων ετών, επισημαίνει η ομοσπονδιακή υπηρεσία.

 

Η κατάσταση παραμένει πολύ διαφοροποιημένη ανάμεσα στην ανατολική και τη δυτική Γερμανία. Στην πρώην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας οι γυναίκες κερδίζουν 8% λιγότερα από τους άνδρες, ενώ στην πρώην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, όπου τα οικογενειακά πρότυπα παραμένουν πιο παραδοσιακά, η διαφορά φθάνει το 24%.