Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής απόφαση για δάνειο από τη Ρωσία και οι συνομιλίες συνεχίζονται, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών από τη Μόσχα, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Ρώσο ομόλογό του, Αντόν Σιλουάνοφ

«Είχαμε μία πολύ τίμια συζήτηση. Δώσαμε έμφαση στο πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση», είπε προς τους δημοσιογράφους ο κ. Σαρρής.

«Θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες μας για να βρούμε τη λύση από την οποία ελπίζουμε ότι θα λάβουμε μία στήριξη. Δεν υπάρχουν προσφορές, τίποτα συγκεκριμένο. Είμαστε χαρούμενοι με ένα καλό ξεκίνημα», πρόσθεσε.

Σε δηλώσεις του νωρίτερα στο ΚΥΠΕ, τόνισε ότι θα συζητήσει με τον κ. Σιλουάνοφ όλους τους τρόπους με τους οποίους η Ρωσία μπορεί να συνδράμει στην έξοδο της Κύπρου από την κρίση.

«Προσπαθούμε να βρούμε εναλλακτικές λύσεις» δήλωσε ο υπουργός. Τόνισε δε, ότι τα προβλήματα παραμένουν και είναι πολύ σοβαρά. «Έτσι κοιτάμε πώς θα εξασφαλίσουμε τα ποσά. Πρέπει να βρεθεί λύση... χθες. Βρισκόμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», τόνισε .

«Πρέπει να βοηθηθούμε να βγούμε από το αδιέξοδο. Είναι προφανές ότι το ΔΝΤ και η Γερμανία ήθελαν μια λύση που θα οδηγούσε σε κλείσιμο των τραπεζών με το "κούρεμα", αυτή ήταν η ακραία λύση», κατέληξε.

Reuters: Νέο δάνειο έχει ζητήσει η Λευκωσία από τη Μόσχα

Νέο δάνειο ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ έχει ζητήσει η Κύπρος από τη Ρωσία, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, καθώς η κυπριακή κυβέρνηση προσπαθεί να οριστικοποιήσει τη στάση που θα τηρήσει έναντι των όρων διάσωσής που έχουν θέσει οι ευρωπαίοι εταίροι της.

Η σημαντικότερη προϋπόθεση για τη χορήγηση δανείων διάσωσης της Κύπρου, ύψους 10 δισ. ευρώ, ήταν η άντληση επιπλέον 5,8 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω της φορολόγησης των καταθέσεων που τηρούνται στις κυπριακές τράπεζες. Το πολύκροτο αυτό μέτρο καταψηφίστηκε την Τρίτη από την Βουλή.

Παράλληλα, η Λευκωσία έχει ζητήσει την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου 2,5 δισ. ευρώ που έλαβε από τη Μόσχα το 2011, αλλά και τη μείωση του επιτοκίου που επί του παρόντος ανέρχεται στο 4,5%. Το δάνειο είναι προγραμματισμένο να λήξει το 2016, με την Κύπρο να ζητά την παράταση της προθεσμίας εξόφλησής του κατά επιπλέον πέντε χρόνια, έως το 2021.