current views are: 1

20 Μαρτίου 2013
Δημοσίευση16:18

FT: Τέσσερα σενάρια για την Κύπρο

Τέσσερα σενάρια για τις εξελίξεις στην Κύπρο και κατ’ επέκταση στην ευρωζώνη δημοσιεύουν οι Financial Times κάνοντας λόγο για «μια νέα και επικίνδυνη φάση» στην οποία μπήκε η Νήσος μετά την χθεσινή απόρριψη της πρότασης για φόρο στις καταθέσεις.

Δημοσίευση 16:18’
αρθρο-newpost

Τέσσερα σενάρια για τις εξελίξεις στην Κύπρο και κατ’ επέκταση στην ευρωζώνη δημοσιεύουν οι Financial Times κάνοντας λόγο για «μια νέα και επικίνδυνη φάση» στην οποία μπήκε η Νήσος μετά την χθεσινή απόρριψη της πρότασης για φόρο στις καταθέσεις.

Τέσσερα σενάρια για τις εξελίξεις στην Κύπρο και κατ’ επέκταση στην ευρωζώνη δημοσιεύουν οι Financial Times κάνοντας λόγο για «μια νέα και επικίνδυνη φάση» στην οποία μπήκε η Νήσος μετά την χθεσινή απόρριψη της πρότασης για φόρο στις καταθέσεις.

Οι FT επισημαίνουν ότι αν η Λευκωσία δεν παρουσιάσει σύντομα μια εναλλακτική, ή έστω αν το ΔΝΤ και η ΕΕ δεν τροποποιήσουν τους όρους τους, το τραπεζικό σύστημα του νησιού θα μπορούσε να μην έχει πια πρόσβαση σε χαμηλού κόστους τραπεζικά δάνεια, που έχουν κατορθώσει να το κρατήσουν ζωντανό εδώ και μήνες. «Χωρίς αυτή τη χρηματοδότηση η Κύπρος μπορεί να έρθει αντιμέτωπη με την προοπτική να καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα και να βγει από την ευρωζώνη» αναφέρεται.
 

Σενάριο πρώτο: Συμμετοχή της Ρωσίας στη διάσωση
 

Σύμφωνα με τους FT, υπάρχουν δύο επιλογές: Είτε η Ρωσία να κάνει συμφωνία για το φυσικό αέριο της Κύπρου, αν και, όπως επισημαίνουν οι Financial Times, τα αποθέματα του νησιού αποτελούν μια αβέβαιη πρόταση ως προς τα που μπορούν να προκύψουν έσοδα, είτε η Μόσχα να αγοράσει μία από τις κυπριακές τράπεζες, με το πιθανότερο σενάριο η Gazprombank να προχωρά σε εξαγορά της Λαϊκής τράπεζας.

Η εφημερίδα εκφράζει την αμφιβολία της για την υλοποίηση του σεναρίου αυτού. 

Σενάριο δεύτερο: Υποχώρηση της Κύπρου
 

Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα υποστεί μεγάλη πίεση να επιστρέψει στην ιδέα να επιβληθεί φόρος σε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Όπως επισημαίνει ο Ερικ Νίλσεν της UniCredit: «ένας Κύπριος ή ξένος που κατέθεσε στον λογαριασμό του 100.000 ευρώ το 2008, θα έχει έως τώρα κερδίσει 15.000 ευρώ περισσότερα από τον αντίστοιχο καταθέτη σε Ιταλία ή Ισπανία και 23.000 περισσότερα από τον καταθέτη στη Γερμανία. Γιατί η κυπριακή κυβέρνηση, μοιάζει να θεωρεί παράλογη την πρόταση του φόρου 15% σε αυτές τις καταθέσεις, την ώρα που Γερμανοί, Ιταλοί και άλλοι ευρωπαίοι πληρώνουν; Κατά τη γνώμη μου, η κυπριακή θέση δεν μπορεί να “πουληθεί” στην ευρωζώνη». Ωστόσο, όπως τονίζουν οι Financial Times, «ο Αναστασιάδης φοβάται τις συνέπειες που θα είχε ένα τέτοιο μέτρο για το καθεστώς του νησιού ως διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο, κάτι για οποίο φαίνεται να υπάρχει πολιτική συναίνεση».
 

Σενάριο τρίτο: Υποχώρηση της ευρωζώνης 
 

Το επόμενο σενάριο, «βλέπει» τον κ. Αναστασιάδης να μπορεί να ελπίζει ότι όταν εμφανιστεί η προοπτική κυπριακής εξόδου από την ευρωζώνη, τότε οι ηγέτες θα λυγίσουν για να κρατήσουν το νησί μέσα.
 

Η Λευκωσία, ήταν ενθουσιασμένη με το σχέδιο εθνικοποίησης ασφαλιστικών ταμείων για την εξασφάλιση 3-5 δισεκατομμυρίων ευρώ, κάτι όμως που είχε αρχικά προταθεί από την Κομισιόν, αλλά τελικά απορρίφθηκε από το Βερολίνο.
 

«Αυτή τη στιγμή η Κύπρος έχει λίγους φίλους. Ακόμη και οι χώρες που υποστηρίζουν την εξαίρεση των καταθετών, όπως η Γαλλία, είναι πεπεισμένες ότι το νησί πρέπει να συρρικνώσει την οικονομική βιομηχανία και να απογαλακτιστεί η ίδια από το αμφιβόλου προέλευσης ρωσικό χρήμα», αναφέρει το δημοσίευμα.

 

Ισως η μόνη λύση, για να βοηθηθεί η Κύπρος θα ήταν η η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ωστόσο αυτό δεν είναι ακόμα νομικά δυνατό, σύμφωνα με το γερμανικό δίκαιο.
 

Σενάριο τέταρτο: Καταστροφή
 

Στο σενάριο της «καταστροφής» η Λευκωσία θα κρατήσει κλειστές τις τράπεζες για ακόμα περισσότερες ημέρες, στην προσπάθεια να βρει μια λύση στο πρόβλημα. Αν αποτύχει να πείσει την ευρωζώνη ότι έχει μια βιώσιμη εναλλακτική τότε η ΕΚΤ θα μπορούσε να αποφασίσει τον τερματισμό χορήγησης ρευστότητας στις κυπριακές τράπεζες. Η επόμενη σύσκεψη του Δ.Σ. της ΕΚΤ κατά την οποία θα μπορούσε να ληφθεί μια τέτοια απόφαση έχει οριστεί για τις 28 Μαρτίου. «Αυτό είναι το πιστόλι που σημαδεύει το κεφάλι του κ. Αναστασιάδη, κάτι που του κατέστησαν σαφές και οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών», γράφουν οι Financial Times.
 

Χωρίς την ρευστότητα από την ευρωζώνη, η Κύπρος δεν θα έχει καμία κεντρική τράπεζα να στηρίξει τις τράπεζες, όπως κάνει μια χώρα που δεν ανήκει στην ευρωζώνη. Έτσι είτε Κύπρος γίνεται μια οικονομία χωρίς χρήματα και στρέφεται στο σύστημα ανταλλαγής προϊόντων, ή η Λευκωσία θα πρέπει να αρχίσει να τυπώνει δικό της νόμισμα για να διατηρήσει το τραπεζικό σύστημα. «Όταν οι Κύπριοι πάνε την επόμενη φορά στα υποκαταστήματα τραπεζών, μπορεί να σηκώνουν κυπριακές λίρες» καταλήγει η βρετανική οικονομική εφημερίδα.


σχετικα αρθρα