Την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), είναι η μόνη που μπορεί να εξαναγκάσει την κυβέρνηση Αναστασιάδη, να δεχτεί -σκεπτόμενη ορθολογικά- το «κούρεμα» το οποίο προτάθηκε από το τελευταίο Eurogroup, και που χθες, Τρίτη, η Κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων το απέρριψε, λέγοντας ένα «ηχηρό» όχι, εξέφρασε ο αναλυτής της Deutsche Bank, Μαρκ Γούολ.

Ο ίδιος, δε, συνέστησε στην Κεντρική Τράπεζα να παύσει να στηρίζει το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, καθώς οι τράπεζές της «πληρούν μετά βίας τις προϋποθέσεις για παροχή έκτακτης ρευστότητας από την ΕΚΤ, μέσω του μηχανισμού ELA»
 

Θυμίζουμε πως έπειτα από την απόρριψη της Κύπρου της συμφωνίας διάσωσης των τραπεζών που επιτεύχθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ δήλωσε ότι θα προσφέρει ρευστότητα στις κυπριακές τράπεζες στο πλαίσιο των ισχυόντων κανόνων.
 

Ο κ. Γουόλ, ακόμη, επισημαίνει πως η ΕΚΤ δεν πρέπει να παρέμβει παρέχοντας βοήθεια στην Κύπρο, διότι με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθεί ένα πρωτοφανές προηγούμενο παραβίασης των κανόνων παροχής ρευστότητας, στην περίπτωση που οι κυπριακές τράπεζες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ή είναι οριακά.


Ο οικονομολόγος της Deutsche Bank μάλιστα, πιστεύει πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να αναλάβουν τον πολιτικό κίνδυνο της υπαναχώρησης για την εισφορά των καταθέσεων, καθώς μέσα από μια σκληρή απάντηση από την ΕΚΤ, ενδεχομένως, να είναι πιο αποτελεσματική.
 

Ο ίδιος, τέλος, θεωρεί ότι η μόνη ορθολογική απόφαση για τη χώρα είναι να αποδεχθεί μια συμφωνία με την ΕΕ, η οποία περιλαμβάνει εισφορά καταθέσεων, ακόμη και αν βρεθούν ορισμένα κίνητρα, όπως σχετικά με τα μέτρα λιτότητας.